Úvod Konkurencia Apple Výroba iPhone 6s Plus v 64GB verzii stojí len 219€

Výroba iPhone 6s Plus v 64GB verzii stojí len 219€

12

Cena nového iPhone 6s Plus od Apple v Európe začína na slušných 849 EUR, a tak mnohých zaujíma, aká čiastka z týchto peňazí vlastne ide do samotného hardvéru. Práve tomu sa venovali technici zo spoločnosti Teardown, ktorí zariadenie rozobrali do poslednej skrutky a pliešku, a tak sa im podarilo zistiť približnú cenu jedného z najdrahších smartfónov na trhu.

Podľa ich zistení má Apple do 64 gigabajtového modelu investovať približne 245 dolárov, čo je v prepočte 219 EUR. Táto cena sa samozrejme týka čisto hardvérunie je v nej započítaná čiastka za výrobu, dizajn, marketing či ďalšie nesmierne dôležité a drahé položky, ktoré Apple stoja milióny dolárov.

Počas tzv. teardown zariadenia, teda jeho demontáže sa zistilo, že celková suma za použité materiály je v porovnaní s minuloročným iPhone 6 vyššia o približne 16,50 dolárov. Môže za to prevažne nový čipset, fotoaparát či displej s technológiou 3D Touch.

Technici odhadli cenu iPhone 6s Plus na základe použitých komponentov
Technici odhadli cenu iPhone 6s Plus na základe použitých komponentov

Apple za jeden víkend predal až 13 miliónov kusov svojich najnovších vlajkových lodí, čo pre spoločnosť predstavuje nový rekord. Za rekordom stojí aj fakt, že iPhony boli od prvého dňa prvýkrát dostupné aj v Číne, najväčšom trhu na svete.

Ak by ste chceli vidieť rozpitvanú mŕtvolku nového iPhonu, zamierte na web iFixit či Teardown.