Priemysel s inteligentnými mobilnými telefónmi sa vyvíja enormne rýchlo, pričom ešte niekedy v 90. rokoch sme medzi telefónmi rôznych výrobcov mohli vidieť poriadne rozdiely.

Tie bolo badať ako na poli dizajnu, tak softvéru či hardvéru. Dnes množstvo smartfónov zdieľa veľmi podobnú alebo približnú hardvérovú výbavu, kde dôležitejšia je už len optimalizácia softvéru aj s originálnymi funkciami a dizajnom, ktoré dokážu výrobcovia vo svojom uživateľskom prostredí ponúknuť.

Samostatnou kapitolou je potom už len cena konkrétneho zariadenia alebo značka, ktorá ide ruka v ruke s marketingovými aktivitami a referenciami zákazníkov alebo odborných testerov.

Aj dnes však existuje niekoľko smartfónov, ktoré sa chvália originálnym hardvérom, aký neponúka žiadna konkurencia. Pozrite sa na ne.

 

Sony Xperia Z5 Premium

foto: cNet.com
foto: cNet.com

Výrobca Sony Mobile vypálil rybník všetkým ostatným výrobcom predstavením smartfónu, ktorý ako prvý na svete ponúka displej s neuveriteľne jemným 4K rozlíšením.

Dômyselnosť technológie spočíva v tom, že toto rozlíšenie je dostupné len pri multimédiách akými sú videá a filmy, kde si pochopiteľne toto rozlíšenie najviac užijete. Bežné operácie so smartfónom prebiehajú v optimalizovanom Full HD rozlíšení, čo má pozitívny vplyv na spotrebu energie. V súčasnosti neexistuje žiadny iný smartfón so 4K rozlíšením.

Viac detailov o Xperia Z5 Premium nájdete v archívnom článku z predstavenia.

 

BLU Studio Energy

blu

V rebríčku si našiel miesto aj smartfón z dielne menej známeho výrobcu, ktorý poskytuje bezkonkurenčnú výdrž na jedno nabitie kombináciou až 5000 mAh batérie a úspornejšieho čipsetu.

Ten tvorí 5 palcový displej s HD rozlíšením, 1,3 GHz quad-core procesor Cortex-A7 s GPU Mali 400 a 1 GB operačnou pamäťou RAM, 8 MPix fotoaparát alebo 8 GB rozšíriteľná interná pamäť.

Podľa interného náročného testovania serveru PhoneArena vydržal BLU Studio Energy v prevádzke 14 hodín a 53 minút. Pre porovnanie, v rovnakom teste obstál Samsung Galaxy S6 s výdržou 7 hodín a 14 minút.

 

Samsung Galaxy S6 Active

samsung-galaxy-s6-active

Pokiaľ hľadáte odolný smartfón do drsných podmienok ale zároveň dbáte na vrcholovú špecifikáciu, v podstate máte len jednu voľbu.

12 hodín a 9 minút vydržala v testovaní bežať 3500 mAh batéria, a to živila 5,2 palcový Quad HD displej, čipset Exynos 7420, 3 GB operačnú pamäť RAM alebo 16 MPix fotoaparát.

Smartfón sa nebojí blata, vody, prachu a znesie aj poriadny pád na zem, čo dokazuje aj tento video test.

 

Marshall London

Marshall-London

Pri relatívne nečakanom predstavení tohto smartfónu zajasali hlavne hudobní nadšenci.

Priemerné špecifikácie (Qualcomm Snapdragon 410, 2 GB RAM, 16 GB úložisko a 8MP fotoaparát) dopĺňa v segmente smartfónov bezkonkurenčná zvuková výbava.

Audio Hub Wolfson WM8281, dva ACC stereo reproduktory, hardvérové otočné tlačidlo na ovládanie hlasitosti, dva mikrofóny s aktívnym potlačením hluku MEMS, dva audio jacky alebo vlastné hudobné aplikácie aj s ekvalizérom.

 

iPhone 6S/6S Plus

iphone-6s

Originálnym hardvérom je vybavená aj známa Android konkurencia, konkrétne ide o displej s technológiou 3D Touch.

Displej totižto rozoznáva silu tlaku akým pôsobíte na displej a dokáže tak ponúknuť niečo ako pravý klik na myške. Ak napríklad silnejšie zatlačíte na ikonu aplikácie Facebook, môžete okamžite pridať status bez toho, aby ste aplikáciu otvorili, rovnako tak môžete zoomovať fotografie len silnejším zatlačením prsta na ňu.

Podobnou funkcionalitou je vybavený aj skôr predstavený Huawei Mate S. Apple má však pre túto vlastnosť displeja pripravených viac funkcií nehovoriac o vývojároch aplikácií tretích strán, ktorý plánujú 3D Touch implementovať do svojich produktov.