USB Type-C

V poslednej dobe, hlavne s príchodom smartfónu OnePlus 2, sa medzi výrobcami smartfónov rozbehol inovatívny trend. Svoje produkty začali vybavovať USB konektorom typu C.

Smartfóny s týmto typom konektoru budú postupne pribúdať, a to rýchlym tempom, pričom to však s ním, aspoň aktuálne, až také ružové nie je.

USB typ C je pokrok v technológii, ponúka viac možností, samozrejme je lepší, ako klasický konektor a postupne bude všade. Momentálne by ste sa však pri výbere nového smartfónu nemali riadiť na základe tejto novinky.

Možno by ste dokonca mali siahnuť po klasickom micro USB konektore, a to aj napriek tomu, že budete otravne zápasiť s jeho orientáciou polohou pri zapájaní po tme, pod vplyvom večerného vína, v strese a podobne.

Pozrite sa na päť dôvodov, pre ktoré sa s USB typu C ešte oplatí počkať.

 

#1 rýchle nabíjanie

USB-Type-C

Asi najväčší mýtus o tomto konektore je, že vždy nabíja rýchlejšie. Nenabíja. Ide o fyzické zariadenie, ktoré je navrhnuté tak aby podporovalo štandard USB 3.1 s množstvom vylepšení. Neznamená to však, že bude rýchlejšie nabíjať.

Príkladom je už spomínaný OnePlus 2, ktorý má síce USB konektor aj kábel typu C,  no napájanie je stále obmedzené na štandard USB 2.0. Za rýchle nabíjanie tak môžeme ďakovať hlavne spoločnosti Qualcomm.

Až ich nová generácia technológie QuckCharge 3.0 (nabitie 80 % batérie za 35 minút.), ktorá bude ešte len predstavená podporuje rýchle nabíjanie aj cez konektor USB typ C, ten však nie je podmienkou.

Podstatná je podporovaná línia nových procesorov Snapdragon a softvér. Viac informácii o tejto technológii nájdete v článku z archívu TU.

 

#2 Prenos dát

snímka385

Ďalšou mylnou predstavou je, že vďaka USB typu C budeme automaticky prenášať dáta zo smartfónu rýchlosťou svetla aj zo starších zariadení.

USB 2.0, 3.0, a 3.1 sú priemyselné štandardy separátne od tohto typu konektora. Starší a pomalší USB port na vašom počítači alebo schopnosť pamäťových jednotiek zapisovať dáta vám zabránia presunu 4K filmov do smartfónu behom pár sekúnd.

Pokiaľ však budete mať na počítači najnovší USB port USB 3.1, vyhovujúci kábel aj konektor USB typu C, poriadny čipset a softvér, teoreticky môžete dosiahnuť prenos na úrovni 10Gbps. Teoreticky. Tak ako napríklad pri rýchlosti pevného internetu. Teoreticky. Takže pravdepodobne nie.

 

#3 cestovanie, sťahovanie

cestovanie

Ak ste sa vybrali na internát, na výlet alebo na služobnú cestu a zabudnete si nabíjačku, tú klasickú s micro USB konektorom dnes nájdete všade.

Môžete ju použiť z iného zariadenia, požičia vám ju kolega, spolužiak, nájdete ju pohodenú na ulici alebo ju kúpite na pumpe za 3 eurá.

Pokiaľ si momentálne zabudnete nabíjačku k svojmu smartfónu s konektorom USB typu C, máte problém.

 

#4 Dostupnosť

money-494165_640

Ako sme spomínali vyššie v treťom bode, štandardnú nabíjačku dnes kúpite všade a doslova za pár drobných. Tie s konektorom USB typu C však ešte nie sú takmer rozšírené a problém ju nájsť môžete mať aj vo veľkých a špecializovaných elektro reťazcoch.

Pokiaľ na ňu nakoniec aj natrafíte, určite nebude práve najlacnejšia.

Samozrejme, nabíjačka sa kupuje hlavne pri strate alebo poškodení, čo nebýva často. Neraz sa však stalo, že nabíjačku rozhrýzol domáci miláčik majiteľa smartfónu (potom aj on jeho) alebo ste ju prešli koliečkom kancelárskeho kresla pri odsúvaní od stola.

 

#5 príslušenstvo

2013-05-08-225838893

Pokiaľ ste zvykli k svojmu starému smartfónu používať rôzne USB príslušenstvo, ako napríklad obľúbené OTG USB kľúče, môžete toto príslušenstvo vymeniť za nové, poobzerať sa po redukciách alebo ho hodiť na bazoš.