Tak a je to tu. Sony práve predstavilo poriadne zviera medzi smartfónmi. Sony Xperia Z5 Premium je totiž prvý smartfón, ktorý prichádza so 4K displejom. Či sa vám to už páči alebo nie, 4K je tu a nikam sa tak skoro nechystá.

Ak si teda stiahnete film v 4K, či v 4K natočíte video, nová Xperia Z5 Premium bude schopná zobraziť každý jeden pixel presne tak, ako to natočila kamera. Poďme sa teda pozrieť, čo všetko toto monštrum od Sony ponúka.

Displej

Začnime displejom, kategóriou, ktorá je pri novinke najviac omieľaná. Naposledy, keď sme informovali o 5,5-palcovom 4K displeji sa písal apríl 2015 a jednalo sa o spoločnosť Sharp. Tá ich mala hromadne vyrábať až začiatkom 2016. Aj preto sme poriadne prekvapení, že to Sony dokázal už teraz. Z5 Premium totiž ponúka 5,5-palcový displej s rozlíšením 3840 x 2160 (4K).

Zariadenie tak prináša pixelovú hustotu 800+ ppi, čím hravo prekonáva už zastaraný rekord, ktorý doteraz držal Samsung s ich Galaxy S6 (577 ppi).

Dizajn

Čo sa dizajnu týka, ten sa veľmi nezmenil. Zariadenie prichádza s primrznutým zadným krytom a konštrukciou z kovu a skla. Spoločnosť však spravila aj malé úpravy. Xperia Z5 Premium už nedisponuje okrúhlym OmniBalance tlačidlom pre vypnutie a zapnutie. Nahradila ho eliptickým tlačidlom a to z dobrého dôvodu. Novinka je totiž vybavená snímačom odtlačkov prstov a uhádli ste, výrobca ho zakomponoval presne tam. Je to najergonomickejšie možné miesto.

Sony síce nie je prvým výrobcom, ktorý snímač odtlačkov prstov umiestnil na bok zariadenia. Prvým bol Honor 7i, no je prvým výrobcom s veľkým menom, ktorý tak spravil. Rovnakým snímačom disponuje aj Xperia Z5 a Z5 Compact.

Procesor a pamäť

Z5 Premium poháňa dobre známy Snapdragon 810, ktorý je bohužiaľ negatívne preslávený hlavne problémami s prehrievaním. Bude zaujímavé sledovať, ako si s vysokými teplotami poradí táto čerstvá novinka. Čo sa pamäte týka, Sony do Xperia Z5 Premium zabudoval 3 GB DDR4 operačnej pamäte RAM a 32 GB rozšíriteľné úložisko v základnej verzii.

Fotoaparát

Na zadnej strane sa nachádza najnovší 23 Mpx Exmor RS senzor, ktorý je prítomný vo všetkých troch novinkách od spoločnosti. Sony sľubuje extrémne rýchly čas zaostrenia – len 0,03 sekundy, čo je teda poriadna rýchlosť.

Sony Xperia Z5 je na 5,5-palcový smartfón relatívne veľké zariadenie. Meria 154,4 x 76 x 7,8 mm a váži slušných 180 gramov. Ponúka vodeodolnú konštrukciu a veľkú 3 430 mAh batériu, ktorá utiahne aj 4K displej po dobu dvoch dní. Nemôžeme sa teda sťažovať.

Dostupnosť ani cenu pre náš trh zatiaľ nepoznáme. Zistenie by však nemalo trvať dlho. Čo ale hovoríte na novinku? Páči sa vám prvý smartfón so 4K displejom?

https://www.youtube.com/watch?v=8AsihR-MCig