Úvod Udalosti IFA 2015 Sony Xperia Z5 oficiálne: Vlajková loď, ktorá má štýl

Sony Xperia Z5 oficiálne: Vlajková loď, ktorá má štýl

Dámy a páni, privítajte dlho očakávaného nástupcu za Xperia Z3.

7
Sony Xperia Z5

Japonský gigant práve predstavil tri nové Android kúsky z modelovej rady Xperia Z5, kde sa samozrejme nachádza aj tohtoročná generácia populárnej vlajkovej lode, ktorá dostala do výbavy jeden z najpokročilejších fotoaparátov, aké momentálne na spotrebiteľskom trhu nájdeme.

Jedna z tých očakávanejších Android noviniek, ktoré uzrú svetlo sveta na podujatí IFA 2015 v Berlíne, je konečne oficiálne medzi nami. A ako sa aj predpokladalo, spoločnosť Sony opäť dokázala, že výroba štýlových smartfónov jej stále nie je cudzia.

Model Xperia Z5 predstavuje všetko, čo jej oddaní fanúšikovia a zákazníci dlhé mesiace požadovali. Aj keď sme sa síce nedočkali pokročilého hardvéru, z pohľadu vizuálneho spracovania ide skutočne o skvost priemyselného dizajnu. Nezabudlo sa samozrejme ani na slot pre microSD kartu, zvýšenú odolnosť (certifikácia IP65/68) či prémiové materiály – tenkú konštrukciu totiž tvorí elegantný hliník a odolné sklo s mierne matným povrchom.

Sony Xperia Z5
Sony Xperia Z5

Čerstvá vlajková loď pre rok 2015/2016 prináša nie Quad HD, ako mnohí očakávali, ale kompaktný a energeticky efektívnejší Full HD displej s relatívne ideálnou uhlopriečkou 5,2-palca, takže ponúkne hustotu pixelov 423 ppi. Výkon však tentokrát dostal na starosti americký čipset Snapdragon 810 s big.LITTLE architektúrou, čo bude zrejme pre niekoho nečakané sklamanie. Prvé testy však naznačujú, že sa zatiaľ nemáme čoho obávať.

Sony Xperia Z5

Na bokoch smartfónu nechýbajú ani tradičné hardvérové tlačidlá, vrátane užitočnej spúšte až 23 MPx fotoaparátu, pričom ten tvorí 1/2.3″ Exmor RS senzor. Tlačidlo na zapínanie/vypínanie po novom dokonca obsahuje integrovaný snímač odtlačkov.

Veľká výhoda hlavného foťáku spočíva najmä v super rýchlom automatickom zaostrovaní, ktoré Xperia Z5 zvládne za dychberúci čas – iba 0,03 sekundy. Rovnako dokáže natáčať 4K videá a ponúka vysokú citlivosť snímača (ISO12800 pre foto a ISO3200 pre videá). Predný ‚selfie‘ fotoaparát disponuje rozlíšením 5 MPx a aj širokouhlým objektívom (25 mm).

https://www.youtube.com/watch?v=0sCPSwdL5t4

Zariadenie poháňa operačný systém Android vo verzii 5.1 Lollipop, vrátane dobre známej nadstavby Xperia UI. A ako tvrdí výrobca, 2,900 mAh batéria by ho mala pri nenáročnom používaní udržať pri živote okolo dvoch dní.

Informácie o dostupnosti alebo cene zatiaľ k dispozícii nie sú. Predpokladáme ale, že horúca novinka od Sony dorazí na pulty prvých obchodov počas nadchádzajúcich týždňov.