Úvod Zaujímavosti Fotenie selfie je nebezpečnejšie ako útok žraloka! Toľkoto ľudí už na to...

Fotenie selfie je nebezpečnejšie ako útok žraloka! Toľkoto ľudí už na to tento rok doplatilo

7

Fotenie samého seba, samofotky, sebafotky alebo jednoducho selfie. Tento pojem sa stal veľmi obľúbený a nenájde sa hádam nikto, kto by nevedel, čo znamená. Obľúbená činnosť sa rozšírila ako epidémia a niektorí už nevedia, akú selfie by vymysleli, aby bola čo najlepšia.

Honba za „páčikmi“ na sociálnych sieťach, ako je Facebook, či Instagram sa môže razom zmeniť na tragickú udalosť. Ľudia sa obávajú mora, pretože sú v ňom žraloky, majú strach z lietania, pretože sa boja pádu, no neuvedomujú si, že nešťastie ich môže stretnúť hocikde. Dokonca aj vtedy, keď pozerajú viac do displeja svojho smartfónu, ako okolo seba.

Japonský turista, ktorý minulý týždeň neprežil pokus o selfie s indickým Tádž Mahálom v pozadí, zvýšil počet úmrtí kvôli selfie na dvanásť za tento rok. Pre porovnanie – počet ľudí, ktorí neprežili útok žraloka je podľa portálu Mashable zatiaľ „len“ osem. Čo je teda pravdepodobnejšie?

selfies-vs-sharks-mashable

 

Štyri z týchto úmrtí boli spôsobené pádom, rovnako ako pri spomínanom turistovi z Japonska. Ďalšími príčinami sú podľa portálu Science Alert zrážka vlakom, či fotenie sa so zbraňou priloženou k hlave.

Pre zvýšený počet úmrtí a zranení počas selfie procesu začali mnohé verejné miesta túto činnosť zakazovať. Napríklad park Waterton Canyon v Denveri (Colorade) museli zatvoriť, pretože turisti sa aj napriek zákazu neprestali fotiť s medveďmi, ktorých obťažovali selfie tyčami. Selfie sú takisto zakázané aj na býčích zápasoch. Dokonca aj cyklisti Tour de France sa začínajú obávať nebezpečenstva, ktoré pre nich predstavujú diváci bažiaci po tomto type fotografií.

Ruské ministerstvo vnútra považuje selfie za tak veľkú hrozbu, že dokonca vydalo brožúru, ktoré fanúšikov selfie varuje pred možným nebezpečenstvom a následkami ich obľúbenej aktivity. Varuje ich najmä pred fotením sa so zbraňami, s nebezpečnými zvieratami, na rímsach, koľajniciach, či pri kábloch vysokého napätia. Áno, to všetko považujú selfie maniaci za vhodný objekt pre tú najlepšiu fotografiu.

„Každý by sa mal predtým, ako odfotí selfie, dobre zamyslieť nad tým, že naháňanie sa za čo najvyšším počtom likeov môže viesť aj k zraneniu, či smrti a z jeho extrémnej fotografie sa razom môže stať posledná“, varuje poradca ruského ministerstva vnútra pre Al-Ďžazíra.