Úvod Výrobcovia Samsung Kórejské média: Samsung plánuje prepustiť až 10% zamestnancov

Kórejské média: Samsung plánuje prepustiť až 10% zamestnancov

1
Samsung

Veľké turbulencie na spotrebiteľskom trhu spôsobujú renomovaným výrobcom značné problémy. Výnimkou nie je ani juhokórejský gigant Samsung Electronics Co. Ten má podľa najnovších informácií údajne v pláne zredukovať množstvo svojich zamestnancov, ktorí pôsobia v centrále spoločnosti.

O neprekvapujúcej novinke informoval spravodajský web Bloomberg, pričom tento krok odôvodňuje ako nevyhnutnú reakciu na rozmach lacných čínskych smartfónov a rastúcej popularity iPhone od Apple.

Samsung zameria pozornosť na pracovníkov z oddelenia ľudských zdrojov, vzťahov s verejnosťou a taktiež finančného oddelenia,“ píše bloomberg.com, kde sa zároveň odvoláva na utajované zdroje média Korea Economic Daily.

Cieľom je zníženie súčasných nákladov, vďaka čomu by mal byť počas nadchádzajúceho kvartálneho obdobia dosiahnutý väčší profit.

Personálnym zoštíhľovaním prešlo počas kritického obdobia viacero veľkých značiek, a to vrátane taiwanského výrobcu spotrebnej elektroniky HTC. K takému razantnému kroku pristupujú najmä vtedy, ak klesá dopyt po ich produktoch. Vlajkové lode Galaxy S6 a S6 edge teda podľa všetkého nesplnili pôvodné očakávania. Čínske značky mu navyše agresívnou cenovou politikou spôsobujú problémy v segmente mid-range a low-range modelov.

Strata trhovej hodnoty

Od apríla klesla trhová hodnota spoločnosti Samsung približne o 40 miliónov amerických dolárov, nakoľko za obdobie piatich mesiacov po sebe zaznamenala pokles globálnych predajov, a tak aj stratu trhového podielu. V Číne, najväčšom spotrebiteľskom trhu s mobilnými telefónmi, jej už dokonca nepatrí ani titul TOP výrobcu smartfónov.

Samsung vo svojej centrále momentálne zamestnáva okolo 98,999 pracovníkov, prísť by preto o miesto mohlo až takmer 10,000 ľudí.

Uvidíme, ako sa bude dariť ešte pomerne čerstvým phabletom Galaxy Note5 a Galaxy S6 edge+. Zatiaľ to však nevyzerá príliš ružovo. Ďalšie problémy mu totiž môžu spôsobiť iní konkurenti a ich horúce novinky, ktoré boli predstavené na IFA 2015 v Berlíne.