Úvod Výrobcovia Qualcomm Qualcomm Quick Charge 3.0 oficiálne: Nabíjanie telefónov až 4x rýchlejšie!

Qualcomm Quick Charge 3.0 oficiálne: Nabíjanie telefónov až 4x rýchlejšie!

2

Ak používate zariadenie s novším čipsetom Snapdragon, je dosť pravdepodobné, že aj vy si užívate výhody rýchleho nabíjania vďaka technológii Quick Charge 2.0. Tá je schopná nabiť bežný smartfón z 0% na 60% len za 30 minút. Qualcomm však nie je spokojný.  

Aj napriek tomu, že už aj taká rýchlosť je úžasná sa spoločnosť zo San Diega rozhodla, že predstaví nový štandard, Quick Charge 3.0. Nová technológia je určená pre smartfóny s novými čipsetmi Snapdragon.

Najprv si však povedzme niečo o rýchlosti nabíjania, keďže o to tu predsa ide. Aby sme QC 3.0 uviedli do perspektívy, porovnajme si ju s QC 1.0. Táto technológia dokázala nabiť telefón o 40% rýchlejšie, než klasické nabíjanie. QC 2.0 to odkázal o 75% rýchlejšie. Quick Charge 3.0 to ešte posúva, zariadenie dokáže nabiť 2x rýchlejšie ako Quick Charge 1.0 a o 38% rýchlejšie, než Quick Charge 2.0. Znamená to teda, že z 0% na 80% sa pri bežnom telefóne dostanete za kratučkých 35 minút! Tomu hovoríme rýchlosť.

Okrem úspechu s navýšením rýchlosti prináša Quick Charge 3.0 aj ďalšiu novinku, ktorú spoločnosť nazvala INOV (Intelligent Negotiation for Optimum Voltage). Nový algoritmus pomáha zariadeniam zistiť, aké napätie by si mali od nabíjačky vypýtať. Quick Charge 2.0 podporoval len možnosti ako 5V, 9V, 10V a 20V. Quick Charge 3.0 dokáže zvoliť akékoľvek napätie v rozmedzí od 3.6V do 20V, pričom zariadenie môže vyberať po 200mV navýšeniach. A áno, QC 3.0 je pripravený pre USB Type-C!

quick-charge-3-0-dostupnost

Chcete si novinku vyskúšať? Qualcomm potvrdil, že Quick Charge 3.0 bude dostupný s ich novými procesormi Snpadragon 820, 620, 618 a 430. To teda znamená, že zatiaľ môžete spokojne relaxovať. Prvé zariadenia s týmito čipsetmi budú totiž dostupné až budúci rok.

Tak či tak sú to skvelé správy. Ako dlho trvá, kým sa nabije ten váš telefón?