Úvod Výrobcovia Google Nový počítač Google a NASA beží na najnižšej teplote na Zemi

Nový počítač Google a NASA beží na najnižšej teplote na Zemi

2

Google, ako už určite dobre viete, rád posúva hranice toho, čo je v technologickom svete možné. Toho dôkazom je aj ich nové laboratórium pre štúdium kvantovej umelej inteligencie (Quantum Artificial Intelligence Lab), ktoré spoločnosť otvorila v máji tohto roku. Jedno z najmodernejších laboratórií našej planéty dostane menší-väčší upgrade, čo sa výpočtovej techniky týka.

Google v spolupráci s NASA podpísal niekoľkoročnú zmluvu v súvislosti s inštaláciou a využívaním D-Wave 2X, najmodernejšieho kvantového procesora, ktorý bol predstavený len tento rok. Novinka disponuje s viac ako 1 000 qubitmi, vďaka čomu je najvýkonnejšia svojho druhu. Google a NASA nový procesor využijú pre výpočty rôznych optimalizácií.

Krehkosť qubitov však pre technikov znamenala poriadny kusisko práce, čo sa optimalizácie prostredia, v ktorom počítač pracuje, týka. Štandardná operačná teplota procesora 2x je menej ako 15 milikelvinov, teda nižšia, ako vo vesmíre.

Zatiaľ čo je testovanie v plnom prúde, sa vedci zamýšľajú aj nad tým, či kvantové počítače skutočne stoja za to. Benchmarky predchádzajúcich procesorov od D-Wave totiž nepreukázali exponenciálne navýšenie výkonu, tzv. quantum speedup. D-Wave tvrdí, že príde s novým benchmarkom, ktorý bude schopný poodkryť skutočný potenciál procesoru a potvrdiť tým existenciu zrýchlenia quantum speedup.