Úvod Zaujímavosti Nipper: nabíjačka poslednej záchrany

Nipper: nabíjačka poslednej záchrany

9

Dnešné smartfóny nie sú len telefónmi, ale aj hernými, hudobnými či pracovnými nástrojmi (pre iných zas fotoaparátmi). O to častejšie je potrebný prísun energie pre batériu. Nie vždy však máme možnosť si telefón v prípade núdze nabiť.

Ak nie sme majiteľmi powerbanky, môžeme sa len bezradne pozerať na to, ako sa percentá, ktoré ohlasujú stav batérie, blížia k nule. Určite sa medzi vami nájdu takí (vrátane mňa), ktorých Murphyho zákon dostihne a táto situácia nastane práve vtedy, keď sa to hodí najmenej. Preto dvojica mladých Londýnčanov predstavila zaujímavé núdzové riešenie.

Táto dvojica sa rozhodla vyriešiť situáciu, keď všetky možnosti sklamú. Myšlienka Douga Stokesa a Chrisa Taita spolieha na najdostupnejší „balený“ zdroj energie, ktorým sú veľmi známe tužkové batérie. Samozrejme, nie každý ich nosí vždy pri sebe, no dajú sa zohnať aj v obyčajnej trafike na kraji dediny. A hlavne – sú vždy nabité.

Nipper_4

 

Svoj vynález nazvali Nipper. Jedná sa o núdzovú miniatúrnu nabíjačku, ktorú môžeme jednoducho pripevniť na zväzok kľúčov a nikdy ju nezabudneme (jedine aj s kľúčami, to by bolo snáď ešte horšie). Skladá sa totiž z dvoch častí, ktoré sú spojené remienkom. Po ich zopnutí vytvoria pútko a pravidelnú kocku s dĺžkou strany 17 milimetrov. Hmotnosť je zanedbateľných 10 gramov.

Nipper_5

Pred použitím jednoducho Nipper rozpojíte a medzi dva neodymové magnety umiestnite dve AA batérie. Telefón k nabíjačke sa pripája samozrejme štandardným microUSB konektorom, ktorý je pri nepoužívaní skrytý v strede kocky. Eliminuje sa tak riziko jeho poškodenia. Testy ukázali, že napríklad batéria modelu HTC One M7 bola pri testovaní nabitá o 20% behom hodiny, v prípade Samsung Galaxy S6 o 17% za hodinu. Hodnoty závisia taktiež na type tužkových batérií.

Nipper_1

Použitie batérií ako náhradného zdroja energie nie je u mobilných zariadení žiadnou novinkou. Nedostatok energie mohli bežne dostupnými batériami pred rokmi riešiť napríklad používatelia dualbandových Alcatelov One Touch (Easy, Max, Club). Súčasťou „balenia“ bola aj plastová zásuvôčka, ktorá slúžila na vloženie AAA batérií. Koncepcia smartfónov však oproti minulosti nedovoľuje umiestnenie batérií priamo do tela telefónu namiesto štandardnej batérie.

Londýnčania sa rozhodli pre financovanie myšlienky prostredníctvom startupového portálu Kickstarter. Tu ich projekt necelé tri týždne pred svojím koncom prekonal dvojnásobok požadovanej čiastky. Cieľovou sumou bolo šesťtisíc libier, teda v prepočte približne 8 257,68 EUR. Pre prvých päťdesiat podporovateľov bol klasický Nipper s látkovým remienkom k dispozícii za 12 libier (16,50 EUR), ďalší záujemcovia musia prihodiť ďalšie 3 libry navyše (približne o 4,10 EUR viac).

Nipper_3

 

Prémiová verzia Nipperu s pozlátenými magnetmi a koženým remienkom vyšla prvých päťdesiat podporovateľov na 15 libier (20,60 EUR) oproti štandardnej cene 20 libier (27,50 EUR). Ak by ste chceli touto miniatúrnou nabíjačkou obdarovať niekoho blízkeho, môžete si ju kúpiť za 75 libier v prémiovej verzii s možnosťou umiestnenia vlastného textu na kožený remienok.

Nipper je vďaka microUSB v súčasnosti použiteľný s väčšinou mobilných zariadení, zavrhnutá však nie je ani podpora produktov od Apple. Za príspevok ďalších dvoch libier (2,75 EUR) dávajú autori každému zo záujemcov prísľub, že budú medzi prvými, kto Nipper pre iPhone obdrží. Na svoju maličkú núdzovú nabíjačku si však budú musieť počkať pravdepodobne dlhšie, než do apríla budúceho roku.