IoT (Internet of Things), čiže Internet vecí, je označenie pre rôzne vstavané alebo kompaktné zariadenia, ako napr. garážové brány, kľučky dverí, klimatizačné jednotky a pod., ktoré sú pripojené na internet, a teda diaľkovo ovládateľné.

Prostredníctvom smartfónu a aplikácie si tak môžeme popredu doma nastaviť teplotu, otvoriť garážovú bránu, ovládať kamerový systém a podobne.

Internet vecí sa pomaly ale isto dostáva do praxe. Najnovšie svoj počin v tomto segmente prezentoval Samsung.

Ten totižto vyrobil zaujímavý, 1 cm hrubý senzor SLEEPsense, ktorý má za úlohu sledovať váš spánok.

Senzor jednoducho umiestníte pod matrac, respektíve vankúš a ten bude sledovať vaše pohyby počas spánku a vzory správania (kedy idete spať, kedy vstávate a pod.). S týmito dátami bude  ďalej aktívne pracovať.

Ak napríklad zistí, že je hlboká noc a vy stále nespíte a prevaľujete sa, zistí teplotu v miestnosti a poprípade zapne klimatizáciu.. Rovnako tak dokáže vypnúť televízor, ak pred ním zalomíte.

SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Pochopiteľne ide o súhru viacerých zariadení zo segmentu IoT v modernej inteligentnej domácnosti. Smerovanie technológií je však jasné.

Takýto snímač by sa mohol napríklad použiť v domove dôchodcov pre sledovanie seniorov počas spánku alebo aj malých detí. V kombinácii so sledovaním dýchania či srdcovej frekvencie môže ísť o veľmi užitočnú zdravotnú pomôcku.

Zariadenie SLEEPsense bude uvedené ešte v tomto roku zatiaľ iba v domovskej Južnej Kórei.