Úvod Zaujímavosti Instagramová výzva v Rusku: Odfoťte najlepšiu selfie s Leninom

Instagramová výzva v Rusku: Odfoťte najlepšiu selfie s Leninom

4

Mladí členovia komunistickej strany Ruskej federácie prišli s nápadom, ktorý by mohol oživiť záujem mládeže po poznaní prvého sovietskeho vodcu Vladimira Iľjiča Lenina a jeho odkazu. Vyhlásili preto súťaž prostredníctvom fotosociálnej siete Instagram.

Záujemcovia sa môžu do súťaže zapojiť tak, že tu uverejnia selfie s podobizňou či sochou vodcu s hashtagom #LeninLives (#LeninŽije). Informoval o tom denník Guardian.

,,Je to lacný a efektívny spôsob, ako spopularizovať obraz vodcu svetového proletariátu medzi mladými,” stálo v prehlásení organizácie mladých komunistov, ktoré poslali šéfovi strany Gennadijimu Zjuganovi. ,,Rozhodne to podporujeme. Myslím, že Vladimir Iľjič Lenin by im bol vďačný,” povedal nadšený Zjuganov.

Okrem Instagramu mladí komunisti spolupracujú aj so sociálnou sieťou VKontakte – ruskou verziou Facebooku. Tí, ktorí v súťaži o najlepšiu selfie zvíťazia, sa stanú majiteľmi jedinečných tabletov, v ktorých bude už dopredu nahraté 45-zväzkové dielo Vladimira Iľjiča Lenina, ktorý v Rusku vládol od roku 1917 do roku 1924.

https://instagram.com/p/5yPgQZMcye/

https://instagram.com/p/6Ad1bPye88/

https://instagram.com/p/6CQgS6C8qv/

Okrem toho, že má kampaň pripomenúť Leninovu pamiatku, mohla by aj komunistickej strane priviesť nových voličov, ktorých počet po minulých voľbách v roku 2011 stúpol o 7%. Tým sa strana stala po Putinovom Jednotnom Rusku druhým najsilnejším hráčom v ruskom parlamente.

Vladimir Iľjič Lenin bol zakladateľom komunistickej strany, vodcom boľševickej revolúcie a ako prvý sa postavil do čela Sovietskeho zväzu. Počas jeho vlády dochádzalo k častým popravám a brutálnemu potlačovaniu roľníckych povstaní. Bol výrazným odporcom pravoslávnej cirkvi a vyzýval k vyvražďovaniu kňazov. Krátko pred svojou smrťou varoval pred nebezpečenstvom, ktoré pre Sovietsky zväz predstavoval Stalin. Leninovo nabalzamované telo je uložené v mauzóleu v Moskve.