Úvod Udalosti IFA 2015 IFA 2015: Prehľad TOP noviniek

IFA 2015: Prehľad TOP noviniek

0
IFA Gala 2015 Miss IFA (foto: b2b.ifa-berlin.com)

Najväčšia európska šou spotrebiteľskej technológie priniesla množstvo chýbajúcich informácií o dostupnosti či cenách už dávnejšie predstavených mobilných zariadení. Dočkali sme sa však aj niekoľkých noviniek, a to vrátane inovatívneho Android smartfónu od čínskeho giganta Huawei, ktorý ponúka schopnosť reagovať na silu dotyku prsta ešte skôr ako americký iPhone 6s.

Tohtoročná edícia IFA 2015 potešila aj verných fanúšikov juhokórejského giganta Samsung, keďže ten prezradil doteraz neznáme detaily, ktoré sa netýkali ničoho iného, ako dizajnérskeho skvostu GEAR S2. Dozvedeli sme sa, že budú kompatibilné s každým Android smartfónom, ktorý má aspoň Android 4.4 (a samozrejme vyšší). Rozmýšľajú však aj nad podporou pre operačný systém ich najväčšieho rivala – Apple. Vďaka novému konkurentovi by mali bez akýchkoľvek otázok nižšie predaje Apple Watch, keďže by mnohých jabĺčkarov lákalo exotické ‚multiplatformové kríženie‘.

Mate S a jeho kúzelný dotyk

Veľkým hitom bol však hlavne čínsky fešák Huawei Mate S. Výrobcovi z Ázie sa totiž podarilo uviesť na trh so smartfónmi novú funkcionalitu, ktorú očakávame aj od blížiaceho sa iPhone 6s. Tzv. ‚Force Touch‘ nie je ale vôbec nič nové – majú ho Apple hodinky aj nový MacBook na ‚touchpade‘. Technológia umožňuje smartfónu reagovať na jednotlivé úrovne tlaku odlišnou reakciou. Ten spôsobuje náš dotyk na dotykovom paneli.

Huawei Mate S
Huawei Mate S

Huawei rovnako prezradil cenovku či príchod kovového mid-range modelu G8 na Slovensko. Dočkáme sa niekedy koncom septembra za necelých 400 EUR.

Pri smartfónoch nezaostával ani čoraz viditeľnejší ACER. Jeho Predator 6 má očariť najmä milovníkov virtuálnych hier. Veľa informácií o ňom zatiaľ nie je, iba to, že má 4 reproduktory na prednej strane dobre vyzerajúcej konštrukcie (v štýle Alienware), 6-palcový displej či hráčský hardvér.

Ani japonský samuraj SONY nezabudol na vynovenú generáciu modelovej rady Xperia Z. S 5,2″ vlajkovou loďou Z5, jej kompaktnejšou 4,6″ sestrou Z5 Compact a prvým 4K telefónom Z5 Premium (5,5″) chce zaujať každú vekovú alebo záujmovú skupinu potencionálnych zákazníkov.

Xperia Z5 Compact, Z5 a Z5 Premium
Xperia Z5 Compact, Z5 a Z5 Premium

 

Odporúčané ceny ale asi nikoho nepotešia. Najmenšia verzia nás vyjde na zhruba 550 EUR, stredný model 700 EUR a hi-end až 800 EUR. Všetky tri kúsky vyfasovali moderný Exmor R 23 MPx senzor, lepšiu optickú stabilizáciu obrazu a kvalitný zoom. V útrobách nájdeme aj problémový Snapdragon 810 v opravenej verzii v2.1. Test PhoneArena ale naznačuje, že prehrievanie môže opäť vyčínať. Uvíme, čo prinesú prvé poriadne recenzie.

Hello Moto!

Nové Moto 360
Nové Moto 360

Tak ako sa predpokladalo, sa i stalo. Motorola odhalila nové Moto 360. Sú krajšie, elegantnejšie a predovšetkým multifunkčnejšie. Zákazníci si totižto môžu túto generáciu zaobstarať až v dvoch mierne odlišných modeloch – klasických a športových Moto 360. Rozdiel v tomto prípade spočíva aj vo vonkajších materiáloch. Edícia pre športovcov pozostáva zo silikónového remienka a ‚unibody‘ konštrukcie, klasická zase nesie charakteristické prvky predchodcu. Americko-čínsky výrobca ani tento rok nezabudol na mŕtve miesto v spodnej časti okrúhleho displeja, ospravedlňuje to však tým, že by inak nemohli dosiahnuť tak tenké rámiky. V tých bývajú často zakomponované rôzne senzory, ako napríklad snímač úrovne okolitého svetla.

Gigantický tablet od legendy

Alcatel chytá ďalší dych (koľký už?) a tentokrát stavil na 17″ monitor Android TABLET. Do jeho konštrukcie osadil flexibilný stojan a samozrejme aj stylus. Pýtate sa na cieľovú skupinu? Výrobca to zrejme celé vymyslel pre gazdinky, ktoré si v kuchyni potrebujú pozerať podrobnosti online receptu. Rovnako nemusí byť Alcatel OneTouch Xess zlý ani ako multimediálny spoločník.

Alcatel OneTouch Xess
Alcatel OneTouch Xess

Alcatel taktiež predstavil sériu GO – GO smartfón a GO smartwatch. Oba kúsky disponujú zvýšenou odolnosťou, takže vydržia nadštandardné prírodné podmienky.

Za zmienku taktiež stojí Acer Predator 8 – väčšie prevedenie Android smartfónu Predator 6. Tablet dostal podobné vizuálne spracovanie a nechýbajú ani ‚gejmerské‘ špecifikácie.

Yoga Tab 3 Pro od čínskej spoločnosti Lenovo pre zmenu prináša prenosný projektor, veľkú 10,000 mAh batériu a špičkový HD zvuk. Ponúka teda všetko, po čom pravý multimediálny fajnšmeker túži.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro
Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Luxus pre naše oči

3D obrazovky a ohnuté panely sú ‚out‘. Philips vstupuje do hry s unikátnym 4K SmartTV, ktorý beží na operačnom systém Android TV. Jeho špecialitkou je ale 10 maličkých projektorov. Vďaka ich prítomnosti dokáže AmbiLux (názov televízoru) pri pozeraní v tmavej miestnosti šetriť naše oči, pretože ich až tak neťahá. Používateľ preto nepocíti tak rýchlo únavu a bude pre neho vizuálny zážitok ešte príjemnejší. Projektory dokážu rozšíriť zobrazovaciu jednotku o dodatočný – rozmazaný – obraz na stene za TV.

Philips AmbiLux
Philips AmbiLux (foto: Philips)

Jeden z našich čitateľov stihol napísať na túto vymoženosť krátku recenziu, za čo mu samozrejme teraz ďakujeme. Tu je časť komentáru: „Vychádzalo to z teórie, ze silný kontrast medzi tmavou miestnosťou/stenou a žiariacou obrazovkou unavuje oči a tak je dobre za telkou zasvietiť malú lampu. Philips túto ‚lampu‘ namontoval priamo na telku a aby to nebolo rušivé statické svetlo, prispôsobil ho farebnými ledkami obrazu na obrazovke. Dokonca sa dala na telke nastaviť farba steny, aby farby boli čo najviac odpovedajúce obrazu. A musím povedať, že sa na to dívalo dobre.

Philips AmbiLux dorazí na európsky spotrebiteľský trh ešte pred Vianocami.

Čo najviac zaujalo vás? Páčia sa vám novinky z IFA 2015?