Úvod Výrobcovia Nexus Veľké sklamanie: NEXUS 6 od Huawei dostane čipset Snapdragon 810

Veľké sklamanie: NEXUS 6 od Huawei dostane čipset Snapdragon 810

3
Minuloročný Nexus 6 od Motoroly

Vyzerá to tak, že sa čipsetu Kirin v jednom z očakávaných Nexus smartfónov nakoniec nedočkáme. Podľa výsledku výkonnostného testu ho čínsky Huawei osadí konkurenčným kúskom z USA, ktorý má na konte zopár menších patálií s nadmerným prehrievaním.

Benchmark z 10. septembra ďalej odhalil operačný systém Android v najnovšej verzii 6.0 Marshmallow, takt procesoru 1,55 GHz či 3 GB operačnú pamäť. Spotrebiteľský názov záhadného Huawei zariadenia pod interným označením ‚angler‘ uvedený vo výsledku nebol. Podľa dostupných špecifikácií je už teraz jasné, že pôjde o väčší a zrejme drahší Nexus 6 z prémiových materiálov.

Snapdragon by mal ponúknuť aj dostupnejší model Nexus 5 od juhokórejského výrobcu LG. Nie však 810, ale trošku slabší Snapdragon 808, ktorý v sebe ukrýva 6 jadier. Ten už dlhšie poháňa vlajkovú loď G4.

Mnohí očakávali, že Huawei použije spoľahlivý čipset Kirin od vlastnej spoločnosti HiSilicon, po ktorom siaha i pri výrobe vlastných smartfónov.

Ako je možné vidieť z databázy aplikácie GeekBench, skóre jednojadrového a viac-jadrového testu je v oboch prípadoch veľmi podobné. Huawei Nexus 6 získal 1156 a 3641, pričom LG Nexus 5 (2015) 1082 a 3298 bodov.

Huawei 'angler' aka Nexus 6
Huawei ‚angler‘ aka Nexus 6

Už o pár dní

Google predstaví oba modely 29. septembra, kedy zároveň sprístupní aktualizáciu na Android 6.0 Marshmallow pre staršie Nexus generácie. Akú tento rok zvolí cenovú politiku, je stále otázne. Keďže očakávame až dva kúsky, cenovky by sa teoreticky mohli od seba dosť badateľne líšiť.