Úvod Výrobcovia Huawei Huawei ukáže nový hi-tech čipset Kirin 950, porazí vraj aj TOP konkurenciu

Huawei ukáže nový hi-tech čipset Kirin 950, porazí vraj aj TOP konkurenciu

5
Huawei Kirin

Vyzerá to tak, že už čoskoro uvidíme na bojovom poli procesorov ďalšieho veľkého hráča. Populárny čínsky výrobca vraj plánuje predstaviť čipset s big.LITTLE konfiguráciou, ktorý rozvalcuje aj tú najsilnejšiu konkurenciu od spoločností ako Qualcomm či MediaTek.

Keďže by mal mať hi-end čipset Kirin 950 premiéru na spotrebiteľskom trhu ešte pred koncom roka, Huawei zrejme plánuje zaútočiť na očakávaný Helio X20 s desiatimi jadrami a ambiciózny Snapdragon 820, ktoré dorazia v mobilných zariadeniach vo veľmi podobnom čase.

Špecifikácia Kirin 950 pozostáva z 8-jadrového CPU (4-jadrá Cortex-A72 a 4-jadrá Cortex-A52) s taktom až 2,4 GHz, podpory pre operačnú pamäť LPDDR4 či Cat 10 LTE, Hi-Fi zvuku a grafického procesora ARM Mali T880. Počítať ale môžeme aj s podporou pre vysoko rýchlostné štandardy, ako UFS 2.0, eMMC 5.1 alebo SD 4.1, vrátane prenosu cez USB 3.0 a dual SIM funkcionality.

A čo realita? Ako je možné vidieť z predbežných výsledkov benchmark aplikácií, pri jedno a viac-jadrovom teste dokázal bez akýchkoľvek problémov poraziť súčasnú špičku 14nm Exynos 7420 z Južnej Kórey. Čipset bude teda patriť k ďalšej generácii Android smartfónov pre rok 2016, ktorá zaujme svoje pozície už o niekoľko mesiacov.