Foto: iDnes.cz

Čin samovražedného atentátnika, ktorý v Afganistane zabil päť českých vojakov, vychvaľoval na Facebooku. Tridsaťosemročný Michal Kesudis z Ostravy neskôr čelil žalobe zo schvaľovania trestného činu a podpory hnutia smerujúcemu k potlačeniu práv a slobôd. Obvodný súd pre Prahu 6 ho včera uznal vinným a odsúdil 12 mesiacov.

Až ročný podmienečný trest včera dostal 38-ročný Michal Kesudis zo susedného Česka. Člen KSČM z Ostravy-Vítkovíc na Facebooku chválil samovražedný útok na českých vojakov v Afganistane. O rozhodnutí súdu informoval server iDnes.cz.

Na Facebooku zverejnil hanlivý status, v ktorom útok chválil a zároveň sa vulgárne vyjadroval o mŕtvych vojakoch. Kesudisovi hrozilo až 3-ročné väzenie. Obvodný súd pre Prahu 6 ho nakoniec uznal vinným a udelil mu výkon trestu po dobu 12 mesiacov. Obžalovaný sa zriekol práva podať odvolanie a trest prijal.

Obhajca obžalovaného pritom tvrdil, že Kesudis len „využil svoje právo na slobodu slova.“ Advokát Čestmír Kubát navrhol, aby bol Kesudis úplne zbavený žaloby. Muž podľa jeho slov poukázal na chúlostivé otázky, ktoré „burcovali verejnosť a spoločnosť k prospechu.“ Sudkyňa Kateřina Kohoutková však dala za pravdu obžalobe.

Odsúdený napísal status ešte minulý rok a to nie len na svoj profil, ale aj na profil armády. „Tak jsem někde četl, že se osamocenému afghánskému vlastíkovi na jízdním kole podařilo odvařit čtyři naše žoldáky. Přijel k nim a jen, co ho spatřili, šli srát, totálně na odpis. To, co se jim stalo, si po čertech zasloužili. Jsem vděčný, že nás těch šmejdů zbavili. Čeští žoldáci patří s těmi americkými k těm nejzkurvenějším,“ napísal.

Kesudis priznal, že status prehnal, no za názorom, resp. obsahom si stále stojí. Súdny znalec vyhodnotil jeho vyjadrenie ako spoločensky neprijateľné. Obžalovaný zas tvrdil, že takto chcel vyjadriť nesúhlas s prácou vojakov v Afganistane, ktorú považuje za okupačnú.

Obžalovaný následne využil právo posledného slova k predstaveniu svojich politických názorov. „Americký prezident sa chová ako Hitler v roku 1939, keď prestúpil pred Reichstag a oznámil im, že začína vojnu,“ uviedol Kesudis.

Útok na českých vojakov sa odohral ešte 7. júla, keď boli na pravidelnom výjazde medzi civilistami. Po útoku, ku ktorému sa priznalo hnutie Taliban, na mieste zomreli štyria výsadkári, piaty zomrel po prevoze do Česka.