Výdrž batérie na jedno nabitie je azda najväčším úskalím moderných smartfónov, ale aj tabletov či inteligentných hodiniek, keďže bez potrebnej energie sú nám aj tie najlepšie funkcie na nič. 

Na verejnosti sa už objavilo niekoľko prototypov nových batérií či revolučných materiálov a prvkov, ktoré by priniesli aj niekoľkonásobnú výdrž batérie oproti tým súčasným. Jednalo sa však vždy o technológie, ktoré by sa dali komerčne využiť až za veľmi dlhú dobu.

Vedci z Purdue University však nechali batérie tak, ako sú a zamerali sa na softvérovú stránku smartfónov.

Tí dospeli k zaujímavým číslam a zistili napríklad to, že až 46 % batérie je schopných sa vyčerpať pri zhasnutej obrazovke a nečinnosti zariadenia napriek tomu, že práve aktívna obrazovka býva najväčším žrútom energie.

PicApp - Samsung Galaxy S6 GoldMôžu za to rôzne procesy na pozadí ale hlavne rôzne, zle optimalizované alebo navrhnuté aplikácie, ktoré nedovolia prechodu zariadenia do režimu spánku alebo ho opätovne „budia“.

Takéto aplikácie sa postarajú v priemere o 28,9 % úbytku kapacity batérie.

Tento problém, aspoň čiastočne, vyriešili výskumníci softvérovým nástrojom pod názvom „Hush“.

Ten v podstate sleduje prácu aplikácií a procesov na pozadí zariadenia, učí sa návykom, akým smartfóny používame a následne sa postará o lepšiu optimalizáciu.

Tá prebehne tak, že na pozadí uzavrie všetky nepotrebné procesy s tým, aby sa znovu neaktivovali, ponechá k dispozícii iba nevyhnutne potrebnú konektivitu ako pripojenie do siete, WiFi, synchronizáciu údajov a upozornenia.

Po testovaní nástroja vedci zistili, že dokázali ušetriť presne 15,7 % batérie, čo nie je moc, ide však o reálny a dostupný údaj. Predstavte si, že máte večer namiesto úplne vybitej batérie ešte 16 %. S takouto kapacitou dokážete ešte bez problémovo komunikovať, surfovať po webe, fotografovať a pod.

Celý softvérový nástroj Hush dokonca jeho autori zverejnili, a tak ho môžu prípadní vývojári aplikácií či iného softvéru použiť pre svoje potreby alebo ho ďalej skúmať a vylepšovať. Nájdete ho v →tomto odkaze←.