Úvod Novinky Aktuálne Elektromobily chcú nabíjať cez špeciálny cestný pruh – za jazdy, bez káblov...

Elektromobily chcú nabíjať cez špeciálny cestný pruh – za jazdy, bez káblov a na diaľnici

Elektromobily budú čoskoro schopné prejsť viac kilometrov bez jediného zastavenia.

15
Takto by to vyzeralo

V Spojenom kráľovstve plánujú ďalšiu veľkú inováciu – cesty, ktoré zvládnu nabíjať batérie automobilov poháňané elektromotorom bez použitia akýchkoľvek káblov. Výhodou je teda predovšetkým to, že sa všetko zrealizuje za pohybu, takže vodič nemusí zastavovať a strácať čas, aby doplnil chýbajúcu energiu.

Špeciálny cestný pruh bude rozlíšiteľný od tých obyčajných prostredníctvom výrazného zeleného sfarbenia a značkami s jednoduchým textom „Electric re-charging lane„. Bezdrôtovú technológiu na nabíjanie elektromobilov skryjú rovno pod povrch vozovky. Zatiaľ ide však iba o testovaciu fázu. Pokiaľ by ale 18-mesačný projekt úspešný, môže byť veľmi rýchlo rozšírený aj do verejnej premávky.

Potenciál dobíjať autá s nízkymi emisiami za pohybu ponúka neskutočné možnosti,“ uviedol minister dopravy Spojeného kráľovstva, Andrew Jones.

Medzi hlavné ciele bezdrôtového spôsobu nabíjania má patriť najmä predĺženie dojazdu vozidiel na elektrickú energiu. A ako uvádza web boredpanda, niečo podobné sme mali možnosť vidieť už dávnejšie. Južná Kórea ešte počas roka 2013 vybavila zhruba 12,5 kilometra cesty obdobnou technológiou pre elektrobusy.

Takto by to celé malo fungovať
A takto by to celé malo fungovať

Automobilové technológie sa vyvíjajú neuveriteľnou rýchlosťou a my sme preto zaviazaní podporovať autá s extrémne nízkymi emisiami na anglických diaľniciach alebo veľkých cestách,“ uviedol šéf diaľničných inžinierov, Mike Wilson.

Aby však netradičné nabíjanie mohlo fungovať, musí byť aj automobil vybavený potrebnou bezdrôtovou technológiou.