Foto: stgist.com

Pokiaľ navštevujete sociálne siete a rôzne diskusné fóra, určite ste sa v našich končinách námatkovo stretli so spŕškou urážok či osočovaní. V iných častiach sveta môže mať takéto konanie vážne, trestno-právne následky.

Muž, obyvateľ Thajska bol odsúdený na neuveriteľných 30 rokov väzenia za to, že prostredníctvom správ na sociálnej sieti Facebook „osočoval a urážal monarchiu“, aktuálnu vládu danej krajiny.

Tri desaťročia väzenia je vlastne polovica pôvodného, 60 ročného trestu pre 48-ročného Pongsak Sriboonpeng-a, ktorý sa však k činu priznal a proti vysokému trestu protestoval.

Za hanobenie kráľa, kráľovnej, dediča či iných blízkych predstaviteľov monarchie krajiny umožňovalo udeliť trest až 15 rokov odňatia slobody, od vojenského prevratu v roku 2014 sa však tresty výrazne zvýšili.

Vojak strážiaci portrét thajského kráľa Bhumibola Adulyadeja. Foto: Diego Azubel / EPA
Vojak strážiaci portrét thajského kráľa Bhumibola Adulyadeja. Foto: Diego Azubel / EPA

Zároveň to nie je prvý takýto prípad. V roku 2007 bol muž zo Švajčiarska za podobné urážky odsúdený v krajine na 10 rokov a zatknutý bol aj americký občan.

Už niekoľko rokov je dokonca v krajine zablokovaný server YouTube, ktorý podľa predstaviteľov „zákona“ v krajine obsahoval videá, ktoré urážajú thajského kráľa.

Medzinárodné organizácie už dlho označujú podobné konanie thajskej vlády za absurdné, tá však žiadne zmeny nechystá.