Foto: The Verge

Android je zložený z myriády smartfónov, tabletov a ďalších inteligentných zariadení, ktoré používajú rôzne technológie a senzory. To prirodzene viedlo k fragmentácii, resp. rozdrobeniu celku, ktorý predstavovalo prvé Android zariadenie. Zatiaľ čo pre vývojárov je to ako ocitnúť sa v nočnej more, pre výrobcov a hlavne zákazníkov je to ako raj na zemi. Môžu si vybrať z rôznych zariadení za vyššie či nižšie ceny. Celý ekosystém sa za posledných pár rokov poriadne zmenil. Samozrejme, Samsung je stále najväčšou rybou v mori, no svoju silu sa rozhodli otestovať aj ďalší, menší vývojári.

Už štvrtým rokom sa spoločnosť OpenSignal, stojaca za aplikáciou pre meranie a zaznamenávanie pokrytia signálu rozhodla zmapovať to, ako vyzerá ekosystém Androidu. Ako vyzerajú všetky tie zariadenia, veľkosti displejov a verzie operačného systému. Je však nutné poznamenať, že tieto informácie pochádzajú od ľudí, ktorí si stiahli aplikáciu OpenSignal. Nie je to teda najlepší ukazateľ toho, ako Android vyzerá na celosvetovej škále, aj tak je to však pekné zhrnutie.

opensignal1

Vidíte obrázok vyššie? Zaujímavé, že? Android je poriadne rozdrobený. Beží na ňom už viac ako 24 000 jednotlivých modelov. Keď si spomenieme, že v roku 2013 ich nebolo ani 12 000, uvedomíme si, aký kusisko práce jednotlivý výrobcovia spravili. Nižšie zas môžete vidieť obrázok, ktorý túto obrovskú mapu zoradil podľa značiek. Najväčším výrobcom je, ako vidíte, Samsung, medzi ďalších gigantov patrí LG, Sony, Motorola, Lenovo či Huawei.

opensignal2

Zariadenia od Samsungu tvoria 37,8 percenta všetkých Android zariadení, ktoré OpenSignal zmapoval. Pre Samsung je to celkom veľká strata. Keď s mapovaním spoločnosť začala, ešte v roku 2012, Samsungu patrilo 43 percent celého trhu.

Podľa OpenSignal sa na druhom mieste umiestnil japonský výrobca, Sony, ktorý reprezentuje 4,8 percenta telefónov a tabletov.

vyrobcovia

Spoločnosť ďalej poznamenala, že sa v Androide začína objavovať čím ďalej, tým viac menších výrobcov. Z ich informácií sa im podarilo identifikovať až 1 294 jednotlivých výrobcov. Keď OpenSignal vydal prvý report, vyše 1 000 z nich ešte vôbec neexistovalo. Najpopulárnejšie zariadenia stále pochádzajú od Samsungu. Na prvom mieste stále figuruje trojročný Galaxy S III, na druhom je Galaxy S4 a na treťom Galaxy S5.

verzie

Čo je zaujímavé je fakt, že čím ďalej, tým menej a menej sa vývojári ozvýajú na problémy spôsobené fragmentáciou. Môže to byť aj tým, že až 91 percent všetkých Android zariadení beží na Android Jelly Bean a novších verziách. V porovnaní s Apple a ich 85-percentnou mierou adopcie najnovšej verzie iOS to stále nie je to pravé orechové, no je to lepšie.Toto je pohľad jedného, jediného vývojára na celý ekosystém, no jedná sa o celkom slušný prehľad toho, s čím musia bojovať. My si len vyberieme zariadenie, ktoré sedí práve nám a očakávame, že na ňom bude všetko fungovať tak, ako má. Vzdajme teda poctu vývojárom, ktorí do optimalizácie vrážajú desiatky, ak nie stovky hodín svojho času.

Ak vás zaujíma celá správa, zamierte na web OpenSignal.