Úvod Zaujímavosti Špinavá pravda: Smartfóny a tablety majú na sebe 20-krát viac baktérií, ako...

Špinavá pravda: Smartfóny a tablety majú na sebe 20-krát viac baktérií, ako doska na WC

10
Foto: Wallpapers map

Možno ste to tušili a možno nie, no váš naleštený a často aj takmer úplne nový telefón, ktorý nepustíte z ruky má na sebe až 20-násobný počet baktérií ako doska na bežnej toalete.

Ešte v roku 2013 spravili výskumníci zo spotrebnej skupiny Which? výskum o tom, aké baktérie sa povaľujú po našich zariadeniach. Zobrali vzorku tridsiatich smartfónov a tabletov, ktoré ľudia denne používali a spravili im výter. Neskôr spočítali, koľko baktérií sa tam objavilo.

Okrem toho, až 8 z 30 tabletov a 7 z 30 testovaných smartfónov mali viac ako 1000 jednotiek enterobaktérie na výter. To je teda pekne toxický koktejl, hlavne v porovnaní s doskou na WC, ktorá má len 20 jednotiek baktérie staphylococcus aureus a menej ako 10 jednotiek enterobaktérie.Na jednom tablete sa objavilo vyše 600 jednotiek baktérie staphylococcus aureus a to ešte nie ten najviac špinavý tablet, s ktorým si museli poradiť. Ten najhorší mal až 15 tisíc jednotiek enterobakterie na jeden výter.

Čisteniu zariadení nevenujeme dostatočnú pozornosť

A dôvod? Svoje zariadenia len málokedy poriadne vyčistíme a keď ich aj čistíme, nerobíme to poriadne. Rýchle utretie do rukáva nie je najideálnejší spôsob a baktériám veľmi neuškodí.

Riešenie je už podľa technologických firiem na obzore. Prvým zariadením, ktoré používa antibakteriálne sklo od Corning je ZTE Axon. Náter na skle totiž zabije až 99,9% baktérií. Podobným problémom sa začal zaoberať aj Microsoft. Ten si patentoval spôsob dezinfekcie ultrafialovým svetlom, ktoré dezinfikuje nie len dotykovú vrstvu smartfónu ale aj prsty používateľa. Prvými zariadeniami, ktoré by túto technológiu mali ponúknuť budú nové Lumie a tablety radu Surface.

Ak chcete vedieť približný počet baktérií na vašom zariadení, odporúčame tento rýchly kvíz. Tak schválne, koľko baktérií žije na vašom smartfóne?