Úvod Zaujímavosti Skynet ožíva: Robot dokáže stavať iných robotov a ďalším vývojom zlepšovať ich...

Skynet ožíva: Robot dokáže stavať iných robotov a ďalším vývojom zlepšovať ich vlastnosti

Privítajte boha robotov.

4

Ostrieľaní vedci využili fungujúci model prírodnej evolúcie pri tvorbe pokročilej umelej inteligencie. Ide o šikovného robota, ktorý vie na základe hodnotenia každého jedného z jeho robotických ‚detí‘ identifikovať najlepšieho jedinca a na ňom vybudovať ďalšiu, a lepšiu generáciu.

Ako informuje web Motherboard, „vďaka inšpirácii z prírodnej evolúcie mi profesor Fumiya Iida z oddelenia inžinieringu na Cambridge University povedal, že cieľom bolo vytvoriť robotov na eventuálne použitie zlepšovania akcelerácie a optimalizáciu dizajnových a inovačných procesov.

Produkty by teda teoreticky vedeli výrobcovia vyvíjať a vyrábať za neuveriteľne nižšie náklady, čo v konečnom dôsledku pocítia koneční spotrebitelia.

Roboty sa prevažne používajú na opakujúce sa úkony alebo hromadnú výrobu – miesto hromadného vývoja. My však veríme, že robot môže byť aj výskumník.

Za revolučným projektom stoja vedci z Anglicka a Švajčiarska.

Deti robota pozostávajú z plastovej kocky a niekoľkých motorčekov. Robotický tvorca sleduje ich pohyb z bodu A do bodu B, vďaka čomu dokáže následne vyhodnotiť, ktorému to išlo lepšie. Každý z nich obsahuje tzv. „genóm“ – konfigurovateľný programový kód, kde sa uchovávajú dôležité informácie o povahe robota. Pri vývoji je taktiež kladený dôraz na samotný dizajn malého robota, keďže ten vie výrazne ovplyvniť priebeh predvádzania výkonu na krátku vzdialenosť.

Roboty boli použité na budovanie automobilov, avšak dizajn zostával vždy rovnaký.