Úvod Zaujímavosti Periodická sústava prvkov je pravdepodobne nesprávna a bude sa meniť!

Periodická sústava prvkov je pravdepodobne nesprávna a bude sa meniť!

Periodickú sústavu pozná snáď každý, no málokto vie, že možno nie je úplne správna. Možno ju budeme musieť prepracovať!

13

Periodická sústava prvkov (PSP) už zrejme nebude vyzerať tak, ako ju poznáme. Nedávno sa totiž objavil článok, ktorý naznačuje, že nie je tak celkom správna. Jej špecifická časť sa pravdepodobne bude musieť prepracovať. Problém je totiž v jej skrátenej verzii, ktorá má takzvané lantanoidy a aktinoidy vytiahnuté nižšie.

Dôvod je jednoduchý. Plná verzia tabuľky je príliš široká a nezmestila by sa do kníh, na tričká, prípadne na podložku pre myš. Tieto dve „skupiny“ sa však podľa všetkého o jeden prvok posunú.

Nedávno sa prvýkrát v histórii podarilo zmerať ionizačný potenciál prvku Lawrencium. Ide o prvok s protónovým číslom 103 a zároveň o posledný lantanoid. Bohužiaľ, prvá ionizačná energia (energia potrebná na odtrhnutie jedného elektrónu) je dosť nízka, konkrétne 4,96 eV. Lawrencium by tým pádom malo patriť do skupiny IIIB.

Aby bolo všetko jasné, PSP sa skladá z periód a skupín. Periódy určujú, v koľkých vrstvách sa nachádzajú elektróny daného prvku. V stĺpcoch sa nachádzajú skupiny prvkov, ktoré majú podobné chemické vlastnosti. To kvôli tomu, že na poslednej vrstve disponujú rovnakým množstvom elektrónov (a iba tieto „valenčné“ elektróny môžu tvoriť chemické väzby).

perioda a skupina

Prvá ionizačná energia Lawrencia je veľmi podobná ionizačnej energii prvkov zo skupiny IIIB. Podobne je na tom Lutécium. Je teda celkom možné, že v ďalšom vydaní PSP tieto prvky zaujmú miesta, ktoré v súčasnosti okupuje lantán a aktínium. Oni zas zo skrátenej verzie tabuľky vypadnú a budú to prvé elementy Bárinoidov a Rádioidov.

Je zaujímavé, že ešte aj dnes sa mení tak základná a zdanlivo nemenná vec, akou je periodická sústava prvkov. Kto by to čakal?