Úvod Konkurencia Apple OBROVSKÁ strata pre Apple: Patentový úrad zamietol porušenie patentu, Samsung môže ušetriť...

OBROVSKÁ strata pre Apple: Patentový úrad zamietol porušenie patentu, Samsung môže ušetriť pol miliardy dolárov

2
Patent D618677

Dizajnový patent americkej spoločnosti Apple, ktorý nakoniec viedol k priznaniu obrovskému finančnému odškodneniu, bol zrušený. Spravil tak Patentový úrad USA (USPTO).

Patent, o ktorom sa poslednom súdnom konaní rozhodovalo, D618677, bol zodpovedný za zvyšných 548 miliónov, ktoré mal Samsung zaplatiť americkému gigantovi. Sudkyňa Lucy Koh ešte pred niekoľkými mesiacmi okresala celkové odškodné na približne polovicu. Pôvodne mal Samsung zaplatiť až 1,05 miliardy amerických dolárov.

Zaujímavé je však to, že Apple o patent D’677, ako je známy v jeho skrátenej podobe, požiadal takmer dva roky po predstavení prvého iPhonu, teda v novembri 2008. Spoločnosť však ešte v januári 2007 podala žiadosť o dva prvé patenty, ktoré mali opísať práve spomínaný patent D’677. Spoliehali sa na to, že tieto dva patenty budú chrániť všetko, čo navrhli a neskôr ucelili patentom D’677. Vieme, že takýto princíp nedáva veľa logiky, no bohužiaľ, takto to dokáže fungovať.

Tak či tak, Patentový úrad USA sa rozhodol, že Apple nedokázal dostatočne opísať patent D’677 v tých dvoch prvých patentoch a preto sa rozhodol, že im ho neuzná.

A čo sa teda stane so zvyšnou pol miliardou dolárov? Koncom tohto roka sa chystá tretie a pevne veríme, že aj finálne pojednávanie. Je dosť možné, že Samsung sa bude spoliehať práve na rozhodnutie USPTO a bude žiadať o zrušenie odškodného, ktoré mu bolo prikázané zaplatiť.