Úvod Novinky Aktuálne NÁZOR Samsung Galaxy Note5: Elegantný fail

NÁZOR Samsung Galaxy Note5: Elegantný fail

Pred pár dňami bol predstavený nový člen Note rodiny od Samsungu. Toto si o ňom myslím ja.

30

Nedávno bol predstavený nový „kráľ phabletov“ Samsung Galaxy Note5 a popravde, mnohých ľudí poriadne sklamal. Ide o veľmi výkonné a elegantne vyzerajúce zariadenie s dotykovým stylusom S-Pen. To však,bohužiaľ, v dnešnom svete nestačí. Poďme sa pozrieť, ako hodnotím Samsung Galaxy Note5 ja.

Čo sa zlepšilo

Začnime tým pozitívnym.

Samsung Galaxy Note5 prináša 4 GB LPDDR4 pamäte RAM (vs. 3 GB LPDDR3). Ide o veľké zlepšenie. Je síce otázne, nakoľko to ovplyvní reálny výkon zariadenia, no extra RAM rozhodne pomôže pri multitaskingu, či načítaní aplikácií.

Za zmienku stojí aj procesor Exynos 7420. Ten je síce o niečo výkonnejší, ako Snapdragon 805 v Galaxy Note 4, ale od Samsungu sme jednoznačne čakali viac. Dlhšiu dobu sa totiž šepkalo o predstavení nového procesora Exynos 7422, ktorý mal mať na jednom čipe CPU, GPU, RAM, modemy a flash pamäť. Bohužiaľ, nič také sa nestalo a je otázne, ako Samsung plánuje konkurovať ostatným výrobcom. Tí totiž pravdepodobne už tento rok do svojich zariadení zabudujú nový Snapdragon 820.

Pochváliť treba aj stylus S-Pen. Ten dostal nové tlačidlo, ktoré však slúži iba na vytiahnutie pera z útrob zariadenia. Stylus je vyrobený čiastočne z kovu a výrobca ho vybavil novými funkciami. Jednou z najzaujímavejších je „Quick Note“. Ak pero vytiahnete z telefónu, môžete hneď písať po obrazovke a po jeho zastrčení sa nová poznámka automaticky uloží.

Nakoniec tu máme fotoaparáty. 16 Mpix zadný a 5 Mpix predný snímač s clonou f/1,9 patria medzi najlepšie na svete. (ak do úvahy berieme iba mobilné fotoaparáty)

Čo sa nezmenilo

Nová vlajková loď Samsungu ponúka 5,7-palcový QHD (2560 x 1440p) displej. Ak vám to znie povedome, nemýlite sa. Rovnaký zobrazovací panel mala aj minulá generácia. Iste, Samsung sa určite pohral s farbami a možno trochu zvýšil maximálny jas, no v podstate ide o rovnaký kúsok techniky.

Čo sa zhoršilo

S mojím prvým postrehom nemusí súhlasiť každý, ale ja si myslím, že dizajn nového phabletu nie je nič moc. V podstate ide o nafúknutý Galaxy S6 s menšími okrajmi po stranách a zaobleným sklom na zadnej strane. Zariadenie je síce celkovo o niečo menšie, než predchádzajúca generácia, ale ani to ma nepresvedčilo. Textúrovaný plast pripomínajúci kožu Samsung vymenil za kus tvrdeného skla Gorilla Glass 4. Telefón tak strašne kĺže a nedá sa bezpečne uchopiť v ruke. Pekný dizajn poteší, ale nakoniec si aj tak si každý radšej zaobstará púzdro. V opačnom prípade jeho nový miláčik s vysokou pravdepodobnosťou skončí rozbitý na podlahe.

Ale pozor! Je toho viac. Nový nešťastný dizajn spôsobil, že si už nemôžeme ani vymeniť batériu. Túto možnosť Samsung ponúkal od nepamäti, no s príchodom Galaxy S6 sa očividne stratila. Škoda.

V podstate by sme Samsungu aj všetko odpustili, ak by do Note5 namontoval poriadne veľkú baterku. Tešili sme sa však márne. Dohady o 4 000 mAh akumulátore sa nezakladali na pravde a Note5 ponúka „iba“ 3 000 mAh jednotku. Smartfón síce vďaka menej energeticky náročným komponentom vydrží o niečo dlhšie, ako jeho predchodcovia, ale čakali sme výraznejší skok vpred.

Mnohých určite zarmútila aj absencia slotu na microSD kartu. Táto voľba však až tak neprekvapuje, keďže spoločnosť ho odstránila aj pri Galaxy S6. Je to súčasť novej obchodnej stratégie. Ak chcete viac úložného priestoru, priplaťte si. Inak sa musíte uspokojiť s 32 GB.

Zhrnutie

Samsung Galaxy Note5 na prvý pohľad nevyzerá až tak zle. Je len škoda, že zariadenie nestavia na úspechu svojich predchodcov a miesto toho ide v šľapajách Galaxy S6 (ktorý nakoniec nebol až taký úspešný). Zariadenie v podstate nesplnilo tri najväčšie očakávania.

1. Obrovská batéria – Takmer všetky dohady pred predstavením Galaxy Note5 hovorili o batérii s veľkou kapacitou. Zariadenie si malo zachovať hrúbku a ponúknuť väčšiu výdrž. Namiesto toho je trochu tenšie (7,6 mm) a výdrž sa oproti minulému roku veľmi nezmenila.

2. Používa „starý procesor“ – Exynos 7420 je určite veľmi výkonný, o tom niet pochýb, ale čoskoro ho prevalcuje konkurencia s kremíkom od Qualcommu.

3. Nemá USB type-C port – To je tak ťažké zakomponovať do zariadenia za 800+ eur najnovší USB port? Veď to zvládli aj ľudia z OnePlus, tak kde je problém?

Takže, pre mňa osobne je Galaxy Note5 dosť veľký prepadák. Nakoniec neponúkol nič, na čo som sa tešil, Rozhodne si ho kupovať nebudem. Z môjho pohľadu je predchádzajúca generácia kvôli vymeniteľnej batérii, microSD slotu a (subjektívne) lepšiemu dizajnu o niečo lepšia. 

A mimochodom, zdá sa, že Note5 na Slovensku ani nebude oficiálne dostupný. Miesto neho dostaneme nový Galaxy S6 edge+. Ide v podstate o kópiu Note5 s displejom zahnutým po stranách bez dotykového stylusu.

[yop_poll id=“44″]