Úvod Zaujímavosti NASA vybrala ďalší cieľ cesty pre New Horizons

NASA vybrala ďalší cieľ cesty pre New Horizons

Sonda New Horizons po Plute obletí ešte jeden vesmírny objekt.

0

Sonda New Horizons tento rok zaznamenala veľký úspech po tom, čo obletela planétku Pluto. Táto veľká udalosť zaujala mnohých ľudí. Vo vyhľadávaní na Google síce neprekonala film Minions, ale napriek tomu sa na pár dní stala jedným z najsledovanejších projektov.

Plutom to však podľa všetkého nekončí. NASA už dlhšie uvažovala o novom cieli a po úspešnom oblete sa zdá, že sonda o chvíľu vyrazí k ďalšiemu objektu Slnečnej sústavy. Tú časť bude mať trpasličia planétka s malebným názvom 2014 MU69. Nachádza sa asi miliardu kilometrov za Plutom a je ideálnym kandidátom na výskum hlavne preto, že na jeho dosiahnutie nebude treba veľa paliva.

„Tým že minieme menej paliva na dosiahnutie 2014 MU69 budeme mať viac energie na napájanie ostatných prístrojov,“ povedal Alan Stern, hlavný plánovač misie New Horizons. „Obrázky a dáta nazbierané sondou nám pomôžu lepšie pochopiť históriu Slnečnej sústavy.“

Tím okolo sondy však zatiaľ nemôže oslavovať nový cieľ cesty, keďže najprv musí dostať povolenie od NASA. To zaberie pár mesiacov. Je nutné napísať oficiálnu žiadosť, ktorú posúdi nezávislá komisia. Nakoniec treba vybaviť peniaze na predĺženie projektu. Všetko by malo byť hotové niekedy v roku 2016.

Sonda však k 2014 MU69 zamieri ešte pred oficiálnym povolením. V októbri sa štyrmi zážihmi hlavného motora nasmeruje na planétku. Je to jediný spôsob, ako zaistiť úspešný prelet. Neskôr by na neho totiž nezostalo dosť paliva.

Nakoniec, New Horizons okolo 2014 MU69 obletí 1. januára 2019. Budeme teda oslavovať hneď dve veľké udalosti. Nový rok a úspešnú vesmírnu misiu.