Úvod Výrobcovia Samsung Galaxy Note 4 vs. Note5: Aké vylepšenia prináša čerstvý kráľ phabletov?

Galaxy Note 4 vs. Note5: Aké vylepšenia prináša čerstvý kráľ phabletov?

Čo všetko ponúkne Samsung Galaxy Note5? Tu je prehľad noviniek.

12
Galaxy Note5 vs. Note 4 (foto: www.phonearena.com)

Tohtoročná generácia populárnej modelovej rady od spoločnosti Samsung prichádza s elegantnejším vzhľadom, lepšou hardvérovou aj softvérovou výbavou či kombináciou prémiových materiálov. V čom sa však odlišuje od predchodcu Note 4?

Ako je možné vidieť hneď po prvom pohľade, novinka Galaxy Note5 nesie identické črty s konštrukčným spracovaním vlajkovej lode Galaxy S6, pričom prednú a zadnú stranu pokrýva odolného sklo Gorilla s farebných nádychom. Vo výbave phabletu nájdeme tradičný S Pen, teda inteligentné pero s nabitou funkcionalitou. To taktiež prešlo drobnými vizuálnymi zmenami. A automatické vysúvanie, o ktorom hovorilo množstvo dohadov, renomovaný výrobca z Južnej Kórei nakoniec skutočne ‚pribalil‘. Teda nie až tak doslovne – jedná sa iba o mechanické vysúvanie prostredníctvom stlačenia nového tlačidla na jednom z jeho koncov.

5,7″ a QHD

Pri technických špecifikáciach zobrazovacej jednotky nenastali medzi jednotlivými generáciami žiadne zmeny; zákazníci dostanú 5,7-palcový Super AMOLED displej s hustotou pixelov 518 ppi. Ide teda o extrémne jemné Quad HD rozlíšenie. Avšak, podľa prvých pocitov redaktorov webu PhoneArena vylepšil Samsung presnosť farieb, takže budeme opäť trošku bližšie k realite.

Dokonca ani fotoaparáty neponúknu veľa vylepšení. Za zmienku stojí predovšetkým rýchlejšie spustenie aplikácie, ktorá by mala byť v pohotovosti iba za 0,6 sekundy od stlačenia ikonky alebo príslušného tlačidla. Note 4 zvládal tento úkon zrealizovať za 1,1 sekundy. Prednému selfie foťáku zase narástlo rozlíšenia z 3,7 MPx na rovných 5 MPx a pribudlo automatické HDR v reálnom čase.

Galaxy Note5 vs. Note 4
Galaxy Note5 vs. Note 4 (foto: www.phonearena.com)

Menšia batéria

Kapacita zabudovaného zdroju energie klesla z 3,220 mAh na 3,000 mAh, vďaka čomu ušetrili inžinieri priestor a dosiahli takmer o jeden milimeter menšiu hrúbku konštrukcie. S kapacitou  bola znížená aj doba nabíjania, ktorá teraz trvá od 0 po 100% niečo okolo 90 minút. Pre porovnanie, Note 4 nabije používateľ za necelých 100 minút. Samozrejmosťou je podpora pre bezdrôtové nabíjanie, ktoré v kombinácii s originálnym príslušenstvom dokáže nabiť batériu za dve hodiny.

Ak ale zoberieme do úvahy, že Samsung použil energeticky efektívnejšiu 4GB operačnú pamäť LPDDR4 a moderný čipset Exynos 7420, vyrobený prostredníctvom 14 nanometrového FinFET procesu, výdrž môže byť aj s menšou kapacitou batérie lepšia ako pri minuloročnej generácii. Podľa slov výrobcu vydrží phablet približne 20 hodín hovoru v 3G sieti či 82 hodín počúvania hudby.

Lepší zvuk

Reproduktor o výkone 1 wattu nahradil 1,2 wattový kúsok s inteligentným zosilňovačom, čo určite poteší nejedného hudobného nadšenca.

A ako už bolo spomenuté, výkon Note5 tentokrát dostal na starosti rovnaký 8-jadrový čipset, aký nájdeme v Galaxy S6 a S6 edge. 64-bitový Exynos 7420 pochádza z výrobných fabrík spoločnosti Samsung, takže sa môžeme tešiť na naozaj kvalitný produkt, ktorý s nadmerným prehrievaním nebude mať vôbec nič spoločné.

Na pulty dorazia dve rozdielne varianty – jedna ponúkne 32 a druhá 64 GB rýchle UFS 2.0 úložisko bez možnosti rozšírenia pomocou externej microSD karty.

Galaxy Note5 vs. Note 4
Galaxy Note5 vs. Note 4 (foto: www.phonearena.com)

Krajší a rýchlejší TouchWiz

Áno, Samsung nezabudol ani na skrášlenie a optimalizovanie nadstavby operačného systému Android, ktorej hovorí TouchWiz. Jej originálne ikonky dostali zaoblené rohy a jednofarebné pozadie, takže po novom pripomína vizuálny vzhľad legendárneho Symbianu.

Bohatšia funkcionalita presnejšieho pera S Pen umožní pohotové zapisovanie poznámok i bez spustenia akejkoľvek aplikácie. Stačí ho iba vytiahnuť a začať písať po displeji, hoci bude uzamknutý.

Galaxy Note5 zároveň predstavuje prvý smartfón s integrovanou platobnou službou Samsung Pay, cez ktorú zrealizujeme transakciu za tovar či služby takmer vo všetkých prevádzkach s terminálom na platobné karty. Výhoda Samsung Pay spočíva predovšetkým v tom, že funguje cez technológiu MST (Magnetic Secure Transmission) a aj NFC.

galaxy-note-5-vs-note-4

Oplatí sa výmena za Note 4?

To samozrejme záleží od nárokov používateľa. Pokiaľ vám prekáža nepodarená napodobnenina kože či relatívne veľká hrúbka konštrukcie alebo si potrpíte na poriadnom výkone, Note5 z odolnejšieho hliníkového rámu a farebného skla je potom pre vás ideálny produkt. Ak sú však vaše nároky menšie, smartfón určite stačí vymeniť raz za dva roky. Taktiež treba zvážiť, či chcete niečo, čo neponúka rozšírenie úložiska prostredníctvom microSD.

A aj keď nebude oficiálna distribúcia Galaxy Note5 pre európsky trh, množstvo predajcov ho v našich končinách nepochybne sprístupní. Za zmienku taktiež stojí iniciatíva nahnevaných fanúšikov, ktorí sa chystajú zrealizovať petíciu.