Úvod Zaujímavosti Čo by sa stalo, ak by na 5 sekúnd zmizol všetok kyslík?

Čo by sa stalo, ak by na 5 sekúnd zmizol všetok kyslík?

Bez kyslíka by bol život ťažký. Budete prekvapení, ako veľmi.

38

Rozmýšľali ste už niekedy nad tým, ako by naša Zem vyzerala, ak by na chvíľu zmizol všetok kyslík? Čo by sa stalo, ak by zmizol hoci len na päť sekúnd? Päť sekúnd nie je dlhá doba. To by sme nejako prečkali a všetko by bolo OK, však? Nuž, nie tak celkom. Ak chcete vedieť viac, rozhodne si prečítajte nasledujúci článok.

Táto otázka sa prvýkrát objavila na Quora. Ak vám občas napadnú zvláštne otázky, na ktoré by ste mohli dostať zaujímavú odpoveď, rozhodne ich položte na tejto stránke.

Čo by sa stalo, ak by na 5 sekúnd zmizol všetok kyslík?

Zodpovedal Andrew Cote

  1. Každý človek na pláži by sa spálil. Ozón je molekulárny kyslík a blokuje väčšinu UV žiarenia z vesmíru. Bez neho by sme sa uvarili.
  2. Denná obloha by bola tmavšia. S menším množstvom častíc, ktoré rozptyľujú svetlo, by obloha trochu stmavla.
  3. Všetky spaľovacie motory by prestali pracovať. Spaľovacie motory, logicky, spaľujú palivo (benzín, nafta…). K tomuto chemickému procesu však potrebujú atmosférický kyslík. Autá by tak takmer okamžite zastali, zatiaľ čo lietadlá by ešte chvíľu kĺzali po atmosfére.
  4. Všetky nenamaľované (alebo inak ošetrené) kusy železa by okamžite skorodovali. Toto je jeden zo zaujímavejších vedľajších efektov. Väčšinu kovov chráni pred atmosférou vrstvička oxidov. Ak by tieto oxidy neexistovali (pretože neexistuje samotný kyslík), kov by okamžite začal korodovať a dva kusy náhodne priložené k sebe by sa zozvárali dokopy.
  5. Vnútorné ucho každého človeka by explodovalo. Ako sme už spomenuli, atmosféra by stratila asi 21% molekúl a tlak by sa tým pádom dramaticky znížil.
  6. Každá betónová budova by sa zmenila na prach. Kyslík je veľmi dôležité spojivo betónových konštrukcií (v podstate je to CO2) a bez neho by jednotlivé zložky betónu nedržali pokope.
  7. Každá bunka by explodovala kvôli uvoľnenému vodíku. Každá molekula vody obsahuje jeden atóm kyslíka. Bez neho sa vodík zmení na plyn a začne expandovať.
  8. Oceány by sa vyparili a zmizli vo vesmíre. Voda v oceánoch by sa zmenila na vodík. Ten by prudko stúpal až do troposféry, odkiaľ by postupne unikol do vesmíru.
  9. Všetko by začalo padať voľným pádom. Keďže zemský plášť a kôra sa skladajú zo 45% z kyslíka, odrazu by pod vašimi nohami bolo oveľa menej materiálu, ktorý by vás držal hore.

Jednoducho, nebolo by to veľmi príjemné.