Úvod Novinky Android Monopol: Operačnému systému Android patrí neuveriteľných 82% trhu

Monopol: Operačnému systému Android patrí neuveriteľných 82% trhu

Menší pokles, no stále na vrchole. Android valcuje každého súpera, a to s maximálnym prehľadom.

6
Android

Aj keď bol zaznamenaný medziročný pokles, obľúbený Android i naďalej kraľuje trhu so smartfónmi. S výraznou väčšinou poráža každý jeden konkurenčný softvér. Pozrite si prehľad úspešnosti operačných systémov počas druhého kvartálu 2015.

Podľa agentúry Gartner a jej najnovšiemu prieskumu je vidieť, že si pohoršil každý systém, teda až na jednu výnimku – iOS od kalifornského giganta, ktorému pribudol na konto 2,4% trhový podiel. Android je na tom za rovnaké časové obdobie horšie o 1,6%, čo má zrejme na svedomí presýtený trh. Za tri mesiace – apríl, máj a jún – bolo dokopy predaných okolo 270,000 kusov Android zariadení, zatiaľ čo minulý rok iba cez 243,000. Pokles zaznamenal Windows aj BlackBerry.

Hoci sa posledné mesiace zariadeniam s logom nahryznutého jabĺčka darilo, analytici predpokladajú za tretí kvartál mierny pokles predaja. Veľa spotrebiteľov bude čakať na ďalšiu generáciu iPhone 6s, ktorá počas septembra údajne prinesie zachovaný dizajn, no pevnejšiu konštrukciu, čím chce Apple predísť prípadným problémom s ohýbaním.

Výhoda OS Android spočíva predovšetkým v tom, že ho využíva veľa odlišných výrobcov z celého sveta. Spolu s iOS momentálne ovládajú až 96,8% trhu.