Úvod Zaujímavosti Budeme organické počítače: Vedci chcú prepojiť naše MOZGY a vytvoriť tak ‚brainet‘

Budeme organické počítače: Vedci chcú prepojiť naše MOZGY a vytvoriť tak ‚brainet‘

Stanú sa z nás v blízkej budúcnosti živé a vzájomne-prepojené počítače?

7

Predstavte si, že sú neurónové aktivity v našich hlavách zosynchronizované s aktivitami iných ľudí prostredníctvom bezdrôtového prenosu a na akúkoľvek diaľku. Jeden mozog by teda dopĺňal druhý, čím sa vyplní medzera nedostatkov a vznikne takmer dokonalý super-mozog. Podľa vedcov by sme dokázali vďaka takémuto vzájomnému prepojeniu veci, o akých sa nám doteraz ani len nesnívalo.

Dva výskumy na zvieratách, konkrétne opiciach a potkanoch, navyše dokázali, že to nie je tentokrát iba pri teórii. V oboch prípadoch sa podarilo odborníkom prepojiť cez technológie zvieracie mozgy do jedného celku, a keďže sú dva mozgy viac ako jeden, vedeli tak spoločným myslením napríklad dokonale hýbať protézou či predpovedať počasie.

Vytvorili sme super-mozog. Kolektívny mozog vytvorený z troch opičích mozgov. Nikto to ešte nedokázal,“ uviedol Miguel Nicolelis, výskumník z Duke University, ktorý stojí za týmto husárskym kúskom.

Sme ovplyvňovaní filmami a Hollywoodom, aby sme si mysleli, že všetko, čo má niečo spoločné s vedou, je nebezpečné a šialené. Tieto strašné scenáre sa nikdy neukotvili v mojej hlave, preto som jeden z tých, ktorí vykonávajú tieto experimenty.

Podľa Andersa Sandberga, výskumníka z University of Oxford, ide o jasný dôkaz, že naše mozgy dokážu medzi sebou priamo komunikovať – ide teda o akýsi druh telepatie.

Test s opicami zahŕňal tri samostatné miestnosti, kde bola každá jedna umiestnená aj so špeciálnym počítačom a monitorom. Všetky tri opice pritom dokázali spoločne hýbať virtuálnou rukou aj keď každej vedci zredukovali počet osí pohybu, ktoré vedela myslením ovplyvňovať. Vzájomnou synchronizáciou sa však dopĺňali a vznikol tak z troch izolovaných mozgov jeden spoločný.

Opice sa naučili, nezávisle, ovládať 3D pohyby ruky avatara, ktorá bola zobrazená na digitálnom displeji priamo pred nimi, iba tým, že si predstavovali jej pohyb. Opiciam bolo potom umožnené spoločné ovládanie ruky, pričom každá opica dokázala ovládať dve z troch dimenzií a jej aktivity vytvorili 50% príspevok pre druhé opice,“ píše web The Guardian.

S ďalším vývojom by tak raz mohol vzniknúť globálny ‚brainet‘ (alternatíva súčasného internetu), kde bude pripojený mozog každého jedného človeka na planéte.