Úvod Novinky Super-rýchla UFS 2.0 pamäť už nie je exkluzívna len pre Samsung: Dostanú...

Super-rýchla UFS 2.0 pamäť už nie je exkluzívna len pre Samsung: Dostanú ju aj ďalší výrobcovia!

3

Ak by som mal vyzdvihnúť jednu vec, ktorá sa mi páči na Samsung Galaxy S6 a S6 edge (okrem dizajnu), určite by to bol posun vpred, čo sa pamäte, resp. vnútorného úložiska týka. Jedná sa o super-rýchlu pamäť, ktorú mal juhokórejský výrobca sám pre seba, resp. pre svoje vlastné vlajkové lode.

Našťastie to už neplatí a k tejto zaujímavej technológii získajú prístup aj ďalší výrobcovia. SK Hynix, ďalšia spoločnosť sídliaca v Južnej Kórei, ktorá sa špecializuje na výrobu polovodičov, totiž práve oznámila, že spúšťa výrobu UFS pamätí. Prvé rokovania s „globálnymi výrobcami zariadení“ o dodaní 64 GB UFS modulov už mali začať.

UFS pamäť z dielne SK Hynix je schopná vykonať až 32 000 input/output operácií za sekundu (náhodné čítania), čo je až trojnásobne rýchlejšie, než aktuálna eMMC 5.0 technológia.

Podľa dôveryhodných zdrojov by mali UFS čipy od SK Hynix doraziť do prvých high-end zariadení už tento rok a neskôr by sa mali prebojovať aj do lacnejších smartfónov a tabletov, čím pomaly ale isto vytlačia zastaralú eMMC technológiu. Už tento rok by mali zariadenia bežiace aj vďaka UFS technológii tvoriť 4% všetkých mobilných zariadení tohto roka, do roka 2017 by to malo byť už 23% a do roka 2019 až 49%.