Qualcomm

Z nádejného giganta zrejme takýmto tempom nezostane zachviľu vôbec nič. Áno, reč je o katastrofálnych výsledkoch z druhého štvrťroka, ktoré pre Qualcomm nesignalizujú vôbec žiadne pozitívne vyhliadky do budúcnosti. Personálnou reštrukturalizáciou vraj plánuje ušetriť milióny.

Po minuloročnom stratení 20% trhové podielu prichádza na rad ďalší úder pod pás – čistý zisk amerického výrobcu klesol za posledné tri mesiace – apríl, máj, jún – oproti rovnakému obdobiu z minulého roka až o jednu miliardu amerických dolárov, z $2,2 na $1,2 miliardy, pričom výnosy padli o 14%.

Za zlými výsledkami podľa všetkého stojí Snapdragon 810, ktorý jeho (ne)populárnym nadmerným prehrievaním odvrátil pozornosť potencionálnych záujemcov, vďaka čomu sa k stratenému trhovému podielu dostala konkurencia. Ako reakciu v snahe znížiť náklady oznámila spoločnosť Qualcomm 15% redukciu počtu zamestnancov, reštrukturalizácia by tak mala byť hotová ku koncu fiškálneho roka 2016.

Ďalší generačný nástupca čipsetu – Snapdragon 820 – má mať dokonca s vysokými teplotami veľmi podobné problémy, tvrdil nedávno viac-menej neznámy zdroj zo sociálnej sieti Twitter. Zlepšenia vraj uvidíme až pri ďalšom nástupcovi, ktorý zrejme ponesie číselné označenie 830.

V Japonsku dokonca nedávno jeden mobilný operátor zákazníkom radil, aby pri vybraných Android smartfónoch s problémovým čipsetom zariadenie pri nabíjaní vôbec nepoužívali a radšej ho vypli. Taiwanské HTC to pre zmenu vyriešilo softvérovou aktualizácou One M9.