Meizu + Nokia (zdroj: techtippr.com)

To, na čo všetci milovníci kvalitného hardvéru a otvoreného operačného systému, ktorý v tých dňoch poháňa drvivú väčšinu mobilný zariadení, čakali, sa zrejme stane už počas budúceho roka realitou.

Vyhlásenie fínskej spoločnosti a náznaky čínskeho výrobcu dokonca prezrádzajú, že už čoskoro budeme svedkami skutočne epickej spolupráce, ktorá by teoreticky mohla priniesť konečne poriadne Android smartfóny s logom Nokia.

Ako spomína web PhoneArena, ešte začiatkom tohto týždňa dal skaut v mobilných technológiách svetu na známosť jeho blížiaci sa návrat k vývoju a výrobe inteligentných telefónov, pričom hľadá vhodného partnera, aby mohol aj naďalej pokračovať v tom, čo z neho spravilo tak veľkú legendu. Dostupné detaily však už nepriamo stihli naznačiť, kto to asi bude.

Vraj Meizu

Čínska spoločnosť Meizu, ktorú väčšina z vás pozná ako výrobcu Android zariadení, hneď na ďalší deň gratulovala Nokii prostredníctvom sociálnej siete Weibo k návratu do sveta smartfónov. Po pár hodinách dokonca zverejnila tweet, kde uviedla pár indícií vo forme čísiel 716 či 1110.

Podľa PhoneArena môže 716 indikovať dátum predstavenia novinky od Nokie a Meizu, čiže júl a rok 2016; číslo 1110 zase spotrebiteľské označenie modelu, keďže staršie kúsky Lumia s OS Windows Phone niesli veľmi obdobné značenia.

Privítanie Nokie
Privítanie Nokie

Prečo nie skôr?

Nokia je až do štvrtého kvartálu 2016 obmedzená zmluvou, ktorá vznikla pri akvizícii jej niektorých častí americkým softvérovým gigantom Microsoft. Podľa jej obsahu totižto nesmie začať až do uvedeného termínu s biznisom na trhu so smartfónmi.

Je tu teraz obrovská otázka, či očakávaný mobilný high-end produkt od legendy dostane minimálne-upravený operačný systém Android. Pokiaľ by však bol – oficiálnou cestou – ohlásený strategický partner, ktorý sám produkuje Android zariadenia, je tu naozaj šanca, že sa nám konečne splní ten najkrajší sen.