CEO Microsoftu, nádejný Satya Nadella

Vyzerá to tak, že veľkého priekopníka v IT priemysle ešte len čakajú obrovské zmeny. Po výmene starého za mladšieho šéfa, akvizície dôležitých častí fínskej spoločnosti Nokia a po zameraní pozornosti aj na iné softvérové platformy plánuje spoločnosť prepustiť niekoľko tisícok pracovníkov, aby tak dokázala prispôsobiť svoje štruktúry či produkty modernému spotrebiteľskému trhu.

Sme teda svedkami vzostupu úplne nového Microsoftu? Všetko naznačuje tomu, že áno.

Reštrukturalizačné zámery oznámil súčasný CEO spoločnosti Satya Nadella prostredníctvom internej správy pre zamestnancov.

Zúženie počtu pracovných miest sa má však týkať najmä hardvérovej divízie, kde po odkúpení mobilného biznisu Nokie pribudlo pomerne dosť nových ľudí, pričom Microsoft minul na realizáciu akvizície až takmer 8 miliárd amerických dolárov.

Stratégia má za cieľ pretransformovať a viac vzájomne integrovať súčasné produkty softvérového giganta, čím by mal vzniknúť jeden dokonalý Windows-ekosystém či originálne zariadenia s logom Microsoft.

Z hľadiská krátkeho časového horizontu ponúkneme efektívnejšie a špecifickejšie mobilné portfólio, zakiaľ čo zachováme kapacity pre dlhodobý vývoj v oblasti mobility,“ prezradil mladý a ambiciózny S. Nadella.

Snaha aplikovať personálne zoštíhlenie zrejme vyplýva aj z horších obchodných výsledkov hardvérovej divízie spoločnosti, zameranej na mobilné telefóny, ktorá mala počas jedného štvrťroku minúť na predaj Windows Phone zariadení 1,8 miliardy dolárov a zarobiť na nich iba 1,4 miliardy, informoval web BusinessInsider. Výrobca vďaka tomu prerobil na jeden predaný produkt okolo 0,12 amerického dolára.

Je teda veľmi pravdepodobné, že podoba súčasného Microsoftu bude už o pár mesiacov zmenená na nepoznanie. Príchod nového šéfa totiž dokáže ovplyvniť takmer každý jeden aspekt spoločnosti, a to vrátane spoločných hodnôt alebo vytýčených krátkodobých aj dlhodobých cieľov.