Úvod Zaujímavosti IBM má 7nm čipy: Pripravte sa na menšie a výkonnejšie procesory!

IBM má 7nm čipy: Pripravte sa na menšie a výkonnejšie procesory!

0

Rýchlosť, akou sa hýbe svet technológií neprestáva udivovať. Len včera sme informovali o tom, že Samsung už začal pracovať na 11K displejoch, teraz tu máme správy o tom, že IBM stlačil technológiu čipov na neuveriteľných 7 nanometrov.

Spoločnosti vyrábajúce čipy doteraz pre ich výrobu používali kremík, vďaka čomu sa im ich podarilo vyrobiť 14nm, resp. 22nm technológiou, pričom ďalším krokom by malo byť ešte efektívnejšie, 10nm riešenie. Práve na ňom už pracuje Samsung, Qualcomm a Intel.

Firma IBM celú snahu vyrobiť čo najefektívnejší a najvýkonnejší čip posunula na oveľa vyšší level. Vďaka novému materiálu, ktorý je zmesou kremíka a germánia, sa im podarilo vyrobiť čipset so 7nm štruktúrou. Samotní vedci pritom podotkli, že technológia má stále medzery a je možné ju ďalej zdokonaliť a ešte viac zmenšiť veľkosť tranzistorov.

Čo to znamená pre nás, bežných ľudí? Pripraviť sa môžeme na 50% nárast výkonu čipov, nižšiu spotrebu a celkovo menšie čipy, vďaka čomu pre zvyšok špecifikácií ostane viac miesta.