Určite to poznáte. Z ničoho nič sa vám na nástenke objaví lákavá ponuka získania väčšinou tých drahších technologických produktov zadarmo, výmenou za lajk, zdieľanie či komentovanie.

Na vašej nástenke sa takáto ponuka zrejme objavila preto, lebo ju zdieľal alebo označil „páči sa mi to“ niektorí z vašich priateľov.

Tieto ponuky majú na svedomí väčšinou neoverené Facebook stránky a takúto FB stránku si dnes môže založiť prakticky každý. V skratke, stačí mať konto na Facebooku, vymyslieť jej názov, ktorý ešte nie je obsadený a súhlasiť s podmienkami Facebooku.

Pochopiteľne, žiadny iPhone, MacBook ani nič podobné zadarmo nedostanete.

Prevádzkovatelia takýchto stránok často sofistikovane odôvodňujú „rozdávanie“ smartfónov či notebookov ich poškodeným obalom, skladovou preplnenosťou, nezáujmom odberateľov a podobne. Najnovšie na našich nástenkách pristála neodolateľná výzva na získanie jedného zo 100 MacBookov.

snímka268

 

Cieľom takýchto, povedzme nekalých praktík je rozšírenie hoaxu, resp. spamu podobne ako pri reťazových správach v minulosti, častejšie ide ale o iniciatívu vytvoriť na stránke čo najväčšiu aktivitu s množstvom lajkov, kde následne časom pristane skutočná inzercia napr. na e-shop a podobne, ktorá tak bude mať veľký zásah na používateľov Facebooku.

Pokiaľ by mal autor nektorej z podobných stránok k dispozícii desiatky iPhonov, notebookov či iných drahších zariadení, určite by ako sprievodnú fotografiu použil svoj snímok a nie fotografiu, ktorá vo vyhľadávači Google svieti pri kvante iných webov či stránok často aj s niekoľko mesačným či ročným odstupom.

"máme prebytočné kusy iPhone 6" - určite?
„máme prebytočné kusy iPhone 6“ – určite?

V prípade spomínaných 100 MacBookov vyššie, na tento podvod už v apríli upozornil zahraničný server onlinethreatalerts.com a téme tzv. „like-farmingu“ sa podrobnejšie venuje vo svojom článku aj s odkazom na obdobný prípad novinárka Jennifer Abel, ktorá publikuje pre renomované médiá ako Mashable, Guardian alebo Daily Dot.

Podmienky používania Facebooku pre stránky v odseku III. písmena B, bodu 3. hovoria:

„Akcie sa môžu spravovať na stránkach alebo v rámci aplikácií na Facebooku. Na organizovanie akcií sa nesmú používať osobné časové osi a kontakty priateľov (nepovoľuje sa napríklad: „zúčastnite sa zdieľaním na svojej časovej osi“, „zdieľajte na časových osiach vašich priateľov, aby ste získali dodatočné účasti“ alebo „zúčastnite sa tak, že označíte svojich priateľov v tomto príspevku).“

Jedná sa teda o podvod, ktorý porušuje pravidlá tejto najväčšej sociálnej siete a zabrániť jeho šíreniu je relatívne jednoduché.

Stačí kliknúť na kontextovú šípku pri názve stránky, kliknúť na „Tento príspevok sa mi nepáči“ a označiť ho ako spam.

snímka269

Pokiaľ Facebook zaznamená dostatočný počet „spamových hodnotení“ príspevkom sa bude zaoberať a stránka sa môže dočkať dočasného alebo aj úplného zablokovania.

Samozrejme, nie každý je v obraze čo sa týka nástrah sociálnych sietí, preto, ak máte vo svojich priateľoch podobného zdieľajúceho, namiesto nadávok či jeho vyhodenia z priateľov ho oboznámte s problematikou a vysvetlite mu, o čo sa jedná.

Dostatočným šírením osvety ohľadom like-farmingu možno raz podobné príspevky zmiznú úplne.

Objavila sa už na vašej Facebook nástenke podobná ponuka? Ako ste reagovali? Vyjadrite svoj názor v diskusii.