Aj napriek výraznému napredovaniu v oblasti mobilných technológií sa stále pri našich smartfón ale aj tabletoch nezaobídeme bez istého kúsku plastu s čipom, fyzickej SIM karty.

Tá samozrejme prešla taktiež drobnou evolúciou a aj keď má už dnes SIM karta veľkosť nechtu na malíčku, čoskoro možno zmiznú úplne, teda aspoň fyzicky.

Prestížny ekonomický magazín Financial Times uvádza, že najväčší mobilný hráči trhu, Apple a Samsung rokujú s inštitúciou GSMA, ktorá zastrešuje množstvo bezdrôtových štandardov.

sim-slotApple a Samsung chcú vytvoriť e-SIM kartu, teda elektronickú podobu štandardnej SIM karty, pričom by takáto technológia umožnila „vymeniť“ SIM kartu iba jedným dotykom napríklad v nastaveniach smartfónu.

V súčasnosti, ak chcete využívať služby dvoch operátorov, ste odkázaní na zariadenia s dual SIM funkcionalitou.

Množstvo operátorov po celom svete blokuje svoje zariadenia proti použitiu SIM karty iného operátora, tomu však nemusí byť nutne koniec. Operátori budú môcť aj naďalej blokovať svoje brandované smartfóny, len použijú iný, softvérový spôsob.

To znamená, že by nemali proti tejto iniciatíve namietať, keďže ich služby nebudú ohrozené a tak, ako dnes pristupujeme napríklad k svojmu bankovému účtu skrz zabezpečenú aplikáciu, budeme pristupovať aj k svojej SIM karte a službám operátora.

Smartfóny budúcnosti by taktiež nemuseli byť teda vybavené hardvérovým slotom na SIM kartu a zostane tak viac miesta pre ostatný hardvér, najlepšie väčšiu batériu.

Dúfame, že táto technológia bude komerčne dostupná už čoskoro.