Úvod Sociálne siete Facebook Tajomstvo Facebooku: Podľa tohto pravidla vám ukazuje príspevky na časovej osi

Tajomstvo Facebooku: Podľa tohto pravidla vám ukazuje príspevky na časovej osi

15

Facebook je dobre sledovaná sociálna sieť, ktorá vie o svojich používateľoch takmer všetko. Nemalo by vás teda prekvapiť, ak by spoločnosť Marka Zuckerberga nezaujímalo aj to, pri akých článkoch trávite najviac času. Firma z Menlo Park oznámila, že ich algoritmus okrem toho, ktoré články lajknete alebo vyzdieľate, začne brať do úvahy aj to, ako dlho strávite čítaním jednotlivých príspevkov.

„Len preto, že článok nedostal páči sa mi to, alebo ho nezdieľali či komentovali ešte neznamená, že nebol pre daných ľudí zaujímavý,“ vysvetľuje spoločnosť. Sú situácie, keď si ľudia radi prečítajú novinky ohľadom určite situácie, no nechcú ju lajknúť či komentovať.

Algoritmus pritom nie len že meria čas strávený čítaním určitého článku, on dokonca tento čas porovná s vašim typickým prehliadaním internetu. Facebook je presvedčený, že takýmto porovnaním sa mu podarí zistiť, ktoré články vás skutočne zaujímajú a ktoré naopak nie. Nová funkcia sa už začala využívať, no jej kompletné nasadenie pre všetkých používateľov môže trvať až niekoľko týždňov.