Samsung patrí vo všeobecnosti medzi najinovatívnejšie spoločnosti a to dokazuje aj najnovší technologický prielom výskumníkov tejto spoločnosti, ktorý sa týka lítiových batérií.

Tieto batérie sa nachádzajú aj v našich smartfónoch, pričom Samsung dokáže vďaka novej technológií takmer zdvojnásobiť ich kapacitu pri rovnakej veľkosti.

V jednoduchosti, kľúčovým prvkom tejto technológie je grafén, ktorým vedci Samsungu pokryli katódy nachádzajúce sa v lítiových batériach, čo umožnilo prekonať výkonnostné a kapacitné štandardy súčasných technologických implementácií v lítiových batériach.

Táto technológia umožní 1,5 až 1,8 násobné navýšenie kapacity batérie.

Samsung-graphene-growth-on-Si-840x271

Pokusy s grafénom v segmente dobíjateľných batérií majú na svojom konte aj iné vedecké tímy zo sveta, jeden z problémov tejto technoloǵie je však nižšia životnosť samotnej batérie, ktorá je náchylnejšia na opotrebovanie pri väčšom počte nabíjacích a vybíjacích cyklov.

Inžinieri zo Samsungu tento problém eliminovali použitím viacvrstvových konštrukčných prvkov.

Samsung očakáva, že tento „objav“ bude mať významný dopad na segment mobilných ale aj ostatných technológií či zariadení, ktoré pre svoju funkcionalitu potrebujú lítiové batérie.

Výskum má pred sebou ešte dlhú cestu testov a schvaľovacích procesov, komerčné využitie sa preto očakáva až niekedy za dva – tri roky.

Najradšej by sme však takéto batérie videli na trhu už teraz.