Samsung a Apple podľa všetkého experimentujú s duálnymi fotoaparátmi, ktoré by sa mohli už čoskoro objaviť v ich nových smartfónoch.

Tento krok je relatívne logický, keďže vo väčšine high-end telefónov už dnes nájdete 16 – 20 Mpix senzory s optickou stabilizáciou obrazu a veľa priestoru na zlepšenie tu už teda nie je.

Duálne fotoaparáty by preto mohli byť v budúcnosti oveľa hojnejšie využívané.

Samsung-and-Apple-exploring-dual-camera-phone-tech-to-the-joy-of-component-suppliersTáto myšlienka nie je nijak nová. Výrobcovia ako HTC alebo Huawei už dva senzory využívajú.

Dosiaľ sa však neobjavili v žiadnom zariadení od Samsungu alebo Apple, správa z kórejských médií však ukazuje, ako táto technológia pomôže obchodu s mobilnými fotoaparátmi.

Každoročne sa predá okolo 200 miliónov iPhonov a čo sa týka telefónov od Samsungu, toto číslo je ešte väčšie. Ak by malo každé zariadenie dva fotoaparáty namiesto jedného, bola by to veľmi dobrá správa pre dodávateľov fotoaparátov.

Na čo sú duálne fotoaparáty dobré?

Spolu so správnym softvérom môžu poriadne zväčšiť hĺbku obrazu, lepšie odhadnúť expozíciu, či vytvoriť 3D snímok. Apple dokonca minulý rok kúpil spoločnosť Linx, ktorá sa zaoberá fotením pomocou viacerých senzorov a kombinovaním ich obrázkov.

Fotenie s duálnymi fotoaparátmi nie je veľmi náročné. Samsung a Apple by preto s touto technológiou nemali mať problém a v ich nových vlajkových lodiach sa snáď objavia už čoskoro.