„Napichnúť“ sa niekomu do mobilu už dávno nie je záležitosťou Jamesa Bonda alebo Matrixu. Ani obrana proti tomu už tiež nie je žiadnou fikciou. Stačí na to aplikácia, ktorú si stiahnete ľahko ako každú inú. PhoneX je dostupný zatiaľ pre platformu Android a iOS, ale v blízkej dobe sa z neho môžu tešiť aj fanúšikovia BlackBerry.

 

Unikátna technológia

PhoneX spája najnovšie technológie a zároveň jednoduché ovládanie. Využíva mechanizmus zabezpečenia, ktorý je výsledkom mnohých rokov vývoja v oblasti bezpečnej mobilnej komunikácie a ktorý vytvoril tím českých špecialistov na kryptografiu a mobilné technológie.

Česká aplikácia používa kombináciu silnej asymetrickej šifry RSA s dĺžkou kľúča 2 048 bitov a symetrickej šifry AES s dĺžkou kľúča 256 bitov. Prelomiteľnosť šifry hrubou silou je pomocou existujúcej technológie rádovo v miliardách rokov.

Schéma fungovania systému PhoneX
Schéma fungovania systému PhoneX

PhoneX spája hlasový kanál peer-to-peer (telefón vs. telefón) a zašifrované hlasové dáta „nepretekajú“ cez žiadny server. Ten počas hovoru nič neprijíma a ani neukladá – nemá žiadne záznamy a nemá možnosť hovor odpočúvať. Dátový tok sa smeruje na priamo, obe zariadenia následne vytvoria priamu šifrovanú linku.

Na ustanovenie šifrovacích kľúčov v prvých sekundách spojenie hovoru medzi dvoma stranami sa používa nový a bezpečný protokol ZRTP z roku 2011, ktorý v súčasnosti využívajú tie najlepšie programy na šifrovanú komunikáciu.

Bez možnosti odpočúvania

Druhým rysom použitého zabezpečenia je tzv. “end-to-end” šifrovanie, čo znamená, že dáta z telefónu odchádzajú už v zašifrovanej podobne a sú uzamknuté kľúčom adresáta. Celý prenosový kanál zo zariadenia na zariadenie je teda zašifrovaný a k dešifrovaniu dochádza až po prijatí cieľovým zariadením.

Tretím rysom je “perfect-forward-secrecy” s ochranou proti man-in-the-middle útoku, kedy sa generuje unikátny šifrovací kľúč pre každý uskutočnený hovor alebo prenesený súbor. Kľúče sú po uskutočnení hovoru zničené a aj v prípade straty alebo hacknutia telefónu nie je možne staré hovory odšifrovať keďže šifrovacie kľúče sa už na telefóne nenachádzajú.

phonex-screenshot-0.fw
Po rýchlej registrácii môžete bezpečne posielať súbory

Pre ďalšie zvýšenie bezpečnosti má každý užívateľ vlastný certifikát podpísaný svojím serverom a získa ho pri prvom prihlásení do aplikácie. „Kľúč“ sa generuje v zariadení klienta, na server sa pošle na podpis.

PhoneX používa šifrované úložisko SQLCipher pre ukladanie citlivých dát v telefóne, ktoré nie je možné otvoriť bez hesla. Tým sa chránia dáta užívateľov aj v prípade straty mobilu či tabletu a zároveň aj proti iným aplikáciám, ktoré sa snažia k týmto údajom dostať.

Aby sa telefóny vedeli spolu “baviť” a komunikácia bola zašifrovaná, je potreba nainštalovať PhoneX aj na druhej strane „drôtu“ – teda nielen vo vašom zariadení, ale aj u toho, komu voláte, píšete alebo posielate súbory.

Funguje aj bez SIM karty

Prednosťou aplikácie PhoneX je fakt, že nepáruje telefónne číslo s užívateľom. Všetky kontakty sú pre väčšie pohodlie užívateľov automaticky uložené na šifrovanom úložisku. Funguje to podobne ako Skype. Nech sa prihlásite odkiaľkoľvek, svoj zoznam kontaktov máte stále k dispozícii.

Bežne má mobilný operátor k dispozícii aj záznamy o všetkých vašich hovoroch a SMS správach – komu ste volali, kedy a ako dlho, prípadne u nových telefónov vrátane vašej polohy. PhoneX funguje pomocou internetu, nie cez GSM, a navyše aj bez SIM karty, čo teda umožňuje telefonovať a posielať správy bez nutnosti byť sledovaný operátorom. Po odhlásení nie je možné zistiť kontakty, správy ani súbory.

Užívateľsky príjemná aplikácia

Veľkou výhodou PhoneX je jeho intuitívne a moderné užívateľské rozhranie. Cesta k tomu, aby sa začala šifrovaná komunikácia, je veľmi jednoduchá. Stačí vybrať užívateľa zo zoznamu kontaktov v aplikácii a stlačiť tlačidlo hovoru. Od bežného telefonovania sa v tomto prípade PhoneX ničím nelíši.

Čo ak ten komu voláte nie je práve k dispozícii? Vytvorte správu, vyberte používateľa zo zoznamu kontaktov a odošlite ju bezpečne namiesto štandardných SMS. Správa sa po prihlásení adresáta doručí a zo servera sa automaticky odstráni.

Aplikácia tiež využíva optimalizovaný kodek pre hlasovú komunikáciu, aby bol zvuk čistý a výrazný (záleží ale na kvalite internetového pripojenia). Samozrejmosťou je tiež zamykanie obrazovky pomocou PINu, blokovanie screenshotov a firemné riešenia na mieru podľa požiadaviek klienta (táto možnosť je určená pre väčšie firmy). Môžu si zvoliť inštaláciu systému na vlastný server, prepojenie s existujúcou IT infraštruktúrou, zmenu dizajnu aplikácie do firemných farieb a mnoho ďalších.

7 denná skúšobná verzia zadarmo

Okrem stiahnutie aplikácie cez Google Play je potreba zaobstarať si mesačnú alebo ročnú platenú licenciu. Ak si chcete PhoneX najskôr otestovať, ponúka sa týždenná neplatená skúšobná licencia v plnej verzii (volanie, posielanie správ a súborov), ktorú si môžete vyskúšať úplne anonymne. Po jej vypršaní je možné PhoneX používať v obmedzenej verzii, kde môžete odoslať 50 správ denne, volať a posielať súbory však nepôjde. Jednu PhoneX licenciu možno použiť na neobmedzenom množstve mobilných zariadení.

Aplikáciu môžete používať po celom svete. Podporuje tiež viac jazykov – dostupné sú mutácie v češtine, slovenčine, angličtine, poľštine, ruštine alebo čínštine.

phonex-screenshot-1.fw
Nechýba ani bezpečný čet a zoznam kontaktov

Aplikácia je tiež kompatibilná so všetkými najpoužívanejšími internetovými sieťami (mobilné dáta, Wi-Fi, LAN, hotspot). Podporuje medzinárodné hovory a roaming (stačí mať aktivovaná mobilné dáta) a umožňuje, aby telefónne hovory boli pri uskutočnení cez Wi-Fi úplne zadarmo kedykoľvek a komukoľvek.

PhoneX v súčasnosti využíva už viac ako 2 000 užívateľov. Firmu zároveň zastrešuje Advisory Board zložený z popredných odborníkov a významných osobností oblasti kryptológie, IT a výskumu. Firma chce takisto preraziť do zahraničia; už sa predstavila na medzinárodných podujatiach v Londýne, Rotterdame, Luxemburgu a v Šanghaji ako súčasť vládnej delegácie. Za značkou PhoneX stojí tím špecialistov z firiem zvučných mien, ako je Red Hat, NetSuite, Blackboard, ŠKODA AUTO či Fakulta Informatiky MU.

Posledným veľkým úspechom projektu PhoneX je umiestnenie v TOP 30 projektoch, ktoré vybrala spoločnosť Cisco pre svoj prestížny program „Entrepreneurs in Residence“ z celkových 750 prihlásených startupov a tiež nominácie do TOP 50 projektov v rámci Pioneers Festival vo Viedni.

SÚŤAŽ: Chcete mať doma nový smartphone s Androidom a dve ročné licencie aplikácie PhoneX?  Zahrajte si o ne! Stačí iba pár jednoduchých krokov a výhru môžete mať vo vrecku:

  1. Stiahnite si aplikáciu PhoneX z Google Play.
  2. Urobte fotku na tému „bezpečnosť”.
  3. Pošlite ju spolu s predmetom správy „Androidportal.sk” na účet phonex-support, ktorý nájdete vo svojom zozname kontaktov v aplikácii PhoneX.

Súťaž trvá do 1.7.2015. Po skončení vyberieme šťastného výhercu, ktorý dostane túto exkluzívnu cenu. Držíme vám palce.

www.phone-x.net

Čo PhoneX vie

  • spoľahlivo šifruje mobilnú komunikáciu (volanie, správy, súbory)
  • chráni proti odpočúvaniu
  • funguje po celom svete
  • nepáruje telefónne číslo s užívateľom (aplikácia je oddelená od kontaktov, správ a súborov uložených v zariadení)
  • zachováva anonymitu komunikácie (v systéme vystupujete iba pod prezývkou)
  • funguje aj bez SIM karty
  • možno ho inštalovať na vlastný firemný server a prispôsobiť na želanie klienta
  • podporuje Android a iOS, čoskoro tiež BlackBerry