Vzdialené ovládanie SUV Range Rover Sport

Populárny výrobca terénnych áut ukázal prototyp modelu Range Rover Sport so systémom na vzdialené ovládanie prostredníctvom špeciálneho softvéru pre inteligentné mobilné zariadenia. A ako ovládanie nie je tentokrát myslené iba otváranie dverí alebo také spúšťanie vyhrievania z pohodlia domova.

Všetko navyše Land Rover demonštroval na praktickom videu, kde je jasne vidieť, že užitočný systém v SUV funguje tak ako aj má. V budúcnosti by mu dokonca mohla pribudnúť i podpora pre hlasové povely.

Šoférovanie cez aplikáciu má však hneď niekoľko výrazných obmedzení, vrátane maximálnej rýchlosti zhruba do 6 kilometrov za hodinu a vzdialenosti od vozidla približne 3 metre.

Tento netradičný typ ovládania volantu a pedálov poslúži najmä v problémovom teréne, kde vodič nemá dostatočný rozhľad nad okolitým prostredím a prítomnými prekážkami. Stačí teda, aby si len vystúpil, vytiahol smartfón, spustil nainštalovanú appku a premiestnil automobil pri väčšom rozhľade bez jeho prítomnosti na sedadle šoféra.

Keďže ide zatiaľ iba o nedokončený prototyp, vývoj ešte nepochybne chvíľu potrvá. Najväčšiu prioritu má samozrejme bezpečnosť, keďže by mohli autonómnu technológiu pomerne jednoducho zneužiť potencionálni zlodeji.

Pozrite si video s názornou ukážkou.

https://www.youtube.com/watch?v=QjJ2wKCMq5w