Smartwatch so značkou Nokia

K nositeľným zariadeniam otáča posledné mesiace pozornosť veľké množstvo popredných výrobcov spotrebnej elektroniky. Svoje smartwatch má už LG, Samsung, Apple, Huawei, Motorola a keby nebolo zásahu softvérového giganta Microsoft, mala by ich dnes aj legendárna Nokia.

Odhalili to zverejnené marketingové foto-materiály (obrázky v článku) jedného zo zamestnancov Microsoftu na sociálnej sieti Tumblr, ktoré boli však onedlho odstránené. Taktiež to potvrdil pre web The Verge utajovaný zdroj.

Interné označenie vývoja inteligentných hodiniek so značkou Nokia malo podľa dostupných informácií znieť ‚Moonraker‘, pričom ten údajne dosiahol finálnu fázu, keďže funkčný prototyp produktu videli za zavretými dverami na podujatí MWC 2014 pozvaní hostia a potencionálni zákazníci.

Smartwatch Moonraker od Nokie sa nikdy nedostali na trh, pretože Microsoft pripravoval inteligentný náramok Band. A zakiaľ čo Moonraker mali niekoľko senzorov na umožnenie čítania textov pohybom ruky alebo vypnutia displeja pootočením, Microsoft sa rozhodol pre Band kvôli bohatšej funkcionalite,“ uvádza theverge.com.

nokia-smartwatch-1 nokia-smartwatch-3

Ako je vidieť vyššie, pestro-farebná novinka na zápästia mala veľa podobných vizuálnych detailov s Apple Watch. Tie ale kalifornský gigant ukázal až v septembri minulého roka, teda niekoľko mesiacov po pôvodne plánovanom predstavení.

Nokia plánovala odhaliť vlastné smartwatch spolu so smartfónom Nokia 930, avšak v čase prebiehajúcej akvizície mobilného biznisu fínskej spoločnosti ambiciózny plán jej kupca nakoniec zrušil. Microsoft vyšiel lukratívny obchod na viac ako 5 miliárd eur.