Využiť domácu Wi-Fi sieť na nabíjanie smartfónu alebo nositeľných zariadení? V blízkej budúcnosti sa to zrejme stane bežnou praxou. Šikovné hlavy z americkej univerzity totiž dokázali prerobiť router tak, že im vie vďaka premene energie dobíjať batériu v inteligentnom náramku bez použitia jediného kábla.

Na premenu pritom využili niekoľko dodatočných senzorov. Aby však pri nabíjaní neovplyvnili kvalitu pripojenia na internet, museli mierne pozmeniť aj softvér Wi-Fi routera. A vzdialenosť? Elektronické zariadenie mohlo byť v oblasti až do osem metrov.

Cieľ senzorov spočíva v zbieraní rádio-frekvenčnej energie a jej konvertovaní do elektrickej energie. Druhou časťou je prístupový bod, ktorý sme upravili vlastným riešením, kde ide o softvérovú modifikáciu, umožňujúcu prístupovému bodu fungovať ako dobrý dodávateľ energie a zároveň aj ako dobrý Wi-Fi router,prezradil Vamsi Talla, jeden z výskumníkov projektu.

Bezdrôtové nabíjanie nie je momentálne žiadnou veľkou novinkou. Podporuje ho niekoľko high-end modelov inteligentných telefónov. Jeho problém ale spočíva v dosahu, pretože používateľ musí mať smartfón položený priamo na nabíjacej podložke. Pohodlie sa tak kvôli tomu výrazne zmenšuje.

Pokiaľ niečo podobné bude realitou i na spotrebiteľskom trhu, dokázali by takéto modifikované routre v našich domácnostiach napájať mobilné zariadenia drahocennou energiou, zakiaľ čo my s nimi budeme surfovať na internete. Samozrejme, technológia určite ešte potrebuje nejaký ten rok poctivého vývoja, no je skvelé počuť, že niečo také je k nám opäť trošku bližšie.