Úvod Výrobcovia HTC HTC má hlavu v smútku: Výrobca očakáva v druhom štvrťroku stratu poriadneho...

HTC má hlavu v smútku: Výrobca očakáva v druhom štvrťroku stratu poriadneho balíka peňazí

Taiwanskému výrobcovi smartfónov HTC to tento rok veľmi nevyšlo. Je to s ním horšie a horšie.

4
HTC One M9

Podiel HTC na trhu so smartfónmi už od marca prudko klesá. Práve v tom období bola predstavená vlajková loď One M9, ktorá veľmi neoslnila. No a dnes sa zdá, že HTC je na tom ešte horšie, ako sa čakalo. V druhom štvrťroku 2015 totiž pravdepodobne prerobí až 261 miliónov eur. Dôvodom má byť vysoká konkurencia na trhu aj jednorázové poplatky. 

Obrat by sa pritom mal pohybovať v rozsahu od 955 miliónov do tej 1,042 miliardy eur, čo je dosť málo oproti 1,2 miliarde eur z prvého štvrťroku 2015. Skutočné predaje sú teda o tretinu nižšie, než sa predpokladalo.

Nižšie obraty sme zaznamenali kvôli zníženému dopytu po smartfónoch v Číne, keďže tam sa väčšinou predávajú zaradenia s nižšou cenovkou. Väčšia konkurencia na trhu sa premietla do vyšších výdajov na reklamu. HTC teda pokračuje v zlepšovaní efektívnosti zásobovacieho reťazca.

Zo zlých predajov môžeme viniť hlavne vlajkovú loď HTC One M9. Vyzerá takmer ako minuloročný model a ponúka iba minimálne zlepšenia. Navyše, taiwanská spoločnosť zdvihla cenu jej vlajkového produktu, čo tiež určite nepomohlo.

Výrobca HTC pred nedávnom predstavil ešte ďalšie tri high-end smartfóny (M9+, E9+, ME) s lepšími špecifikáciami, než má One M9. Dostupné sú však iba na ázijskom trhu. To nie je veľmi dobrá stratégia vzhľadom na to, že v Ázii majú skôr úspech lacnejšie zariadenia s výkonnými komponentami.

V máji HTC zaznamenalo obrat 312 miliónov eur, zatiaľ čo v apríli to bolo takmer 391 miliónov. Ide teda o najhoršie výsledky za posledných šesť rokov. Spoločnosť narazila na dno a dúfame, že sa z neho čo najskôr odrazí.

Stať sa tak môže už v októbri, kedy bude predstavený nové „špeciálne zariadenie„. Potešiteľné tiež je, že ďalšia vlajková loď (HTC One M10?) príde s novým dizajnom. Ten si snáď opäť raz získa srdcia fanúšikov, podobne, ako tomu bolo tento rok pri Samsungu a jeho Galaxy S6 či S6 edge.