Minulý týždeň otriasla svetom správa, že niekto odcudzil osobné údaje štyroch miliónov federálnych zamestnancov Spojených štátov, a to vrátane bývalých aj súčasných. Spočiatku sa hovorilo iba hackeroch, neskôr do toho zaplietli Čínu. Má v jednej z najväčších kyberkrádeží skutočne prsty iná krajina?

Federálni vyšetrovatelia tvrdia, že prvé náznaky dávajú najavo prepojenie s Čínou. Databázu personálnej kancelárie tak mali napadnúť a olúpiť práve štátni hackeri z Ázie. Hoci dáta neboli označené ako prísne tajné, obsahovali adresy bydlísk a iné.

Incident sa stal pri čoraz-väčšom napätí v Čínskom mori, kde Čína buduje umelé ostrovy a na nich vojenské základne, čo označuje najmä Japonsko a jeho spojenec USA za ostrú provokáciu.

Je to hlboké. Dáta siahali až do roku 1985,prezradil pre BusinessInsider jeden z anonymných zdrojov.

Oficiálnej oznámenie pred verejnosťou zrealizovala prezidentová administratíva, pričom taktiež uviedla podrobné čísla, ktoré súvisia s prípadom.

Minulý rok – zhruba pred 10 mesiacmi – zaregistrovali Spojené štáty obdobný útok na identické oddelenie, no bez ukradnutých informácií. Hackeri mali byť vtedy zameraní na pracovníkov, ktorí požiadali o super-tajné previerky.