Ray Kurzweil z Google (zdroj: sagansense.tumblr.com)

Čaká nás príchod prvej generácie živých Androidov? Vedec a autor knižných publikácií Ray Kurzweil načrtol bláznivú víziu, podľa ktorej čaká v nadchádzajúcich rokoch ľudské telá fúzia s nanobotmi. Ich prítomnosť následne prepojí náš mozog s digitálnou diaľnicou, čo spôsobí, že sa naše myšlienky stanú súčasťou virtuálneho sveta. Takáto evolúcia by z nás mala spraviť akýchsi ‚nadľudí‘ s oveľa väčšími možnosťami.

Naše premýšľanie bude potom hybridom biologického a nebiologického premýšľania. Budeme schopní rozšíriť naše limitácie a rozmýšľať v cloude,“ uviedol Kurzweil počas prezentácie na konferencii v New Yorku.

Budeme sa postupne zlučovať a vylepšovať. Podľa môjho názoru, toto je podstata byť človekom – prekračovať naše limity.

67-ročný Kurzweil zastáva od roku 2012 pozíciu riaditeľa inžinieringu pre internetového giganta Google, pričom sa zameriava na vývoj počítačových technológií a ich schopnosti porozumieť ľudskému jazyku, emóciám či takému správaniu. Napísal i niekoľko zaujímavých futuristických či vedeckých publikácií, kde rovnako neskrýval náklonnosť k umelej inteligencii. V niektorých dielach dokonca načrtol svoje veľké vízie digitálnej budúcnosti, ktoré vraj čakajú ľudskú rasu počas najbližších 10 až 20 rokov, a to vrátane jednej svetovej vlády. Taktiež povedal, že plánuje žiť vďaka neustále sa zlepšujúcej lekárskej vede naveky.

Technológia je obojstranný meč

Napriek nadmerne optimistickej povahe prejavil Kurzweil na konferencii obavy nad možnosťou ohrozenia ľudí pred čoraz-inteligentnejšími technologickými výdobytkami tejto doby. „Ako som napísal pred dvadsiatimi rokmi, technológia je obojstranný meč. Oheň nás udržuje v teple a pripraví naše jedlo na konzumáciu, avšak vie aj zničiť naše príbytky. Každá technológia má svoje plus aj mínus.

Podobný strach z prichádzajúcej technologickej budúcnosti prechovávajú aj iní vizionári, a to vrátane vedca Stephena Hawkinga alebo CEO spoločnosti Tesla a SpaceX Elona Muska.