Apple

Na konferencii Google I/O 2015 sme získali relatívne dobrú predstavu o tom, ako bude vyzerať nový Android M. Na druhej strane, Apple si tiež vylepšil svoj iOS 9, ku ktorému sme sa dostali o niekoľko dní neskôr an WWDC 2015.

Úprimne, pri oboch operačných systémoch sme nezaznamenali takmer žiadne vizuálne zmeny. Sústredia sa skôr na vylepšenia „pod kapotou“ ako ladenie výkonu, využitie energie a celkové zdokonaľovanie už prítomných funkcií.

Napriek tomu, že Android je všeobecne považovaný za systém takmer neobmedzených možností, doteraz existujú funkcie, ktoré prebral od iOS. Dokonca aj v najnovšom Androide M sa ich zopár nájde.

Oprávnenia pre Aplikácie

V Android svete udeľujete aplikáciám oprávnenia pri ich sťahovaní. Tie potom môžu neobmedzene využívať a vy o ničom neviete. Nový Android M však funguje inak a aplikácie budu musieť o prístup do telefónu zakaždým požiadať.

Plávajúce menu pri označení textu

Narozdiel od iOS sa v Androide pri označení textu zobrazí neintuitívne menu v hornej časti obrazovky.Android M však všetko zmení a vy uvidíte prehľadné tlačidlá na kopírovanie, vloženie alebo vystrihnutie textu.

Natívna podpora snímačov odtlačkov prstov

Iste, existuje množstvo Android-smartfónov so snímačom odtlačkov prstov. Každý sa však spolieha na systém od svojho výrobcu. Zatiaľ čo podpora tohto senzoru je v iOS už od roku 2013, na Android sa natívne dostane až o pár mesiacov.

Spánkový režim

Väčšina výrobcov svoje smartfóny vybavila nejakým šetričom energie, Android však ani zďaleka nemá tak výkonný šetrič, ako iOS. Ten smartfón uvedie do hlbokej hybernácie, z ktorej ho zobudí iba budík, prípadne prioritné notifikácie (prichádzajúci hovor a pod). Práve to je tajomstvom skvelej výdrže iOS zariadení pri vypnutom displeji.

Režim „nevyrušovať“

Natívny režim „nevyrušovať“, aký má iOS, dosiaľ v Androide nenájdete. Po zapnutí tohto režimu telefón blokuje ľudí, ktorí vám zavolajú viac ako dvakrát za tri minúty. Vy tak môžete riešiť dôležitejšie veci, ako odmietanie hovorov.

Podpora MIDI

Android dosiaľ nepodporuje MIDI (Musical Instrument Digital Interface – digitálne rozhranie pre hudobné nástroje). iOS ho pritom má už roky. Vďaka MIDI budete môcť jednoducho pripojiť hudobný nástroj do telefónu a nahrávať.

Repeat-caller-alerts-in-Do-Not-Disturb-mode
App-permissions
Doze
Native-fingerprint-sensor-support
Floating-text-selection-menu
MIDI-support