Všetci ho poznáme a takmer všetci ho používame. Google stojí za najpopulárnejšou webstránkou na svete a za najpopulárnejšími internetovými službami v histórii internetu. Či už niečo vyhľadávate, pozeráte video alebo píšete email z Gmailu, Vaše pokyny veľmi pravdepodobne končia v dátových centrách Google.

Tie sú jednými z najvýkonnejších sietí v zatiaľ poznanom vesmíre. Ako však v skutočnosti vyzerajú? Nižšie nájdete fotografie s popisom, ktoré Vám priblížia, čo sa v budovách Google nachádza a ako vlastne internetový gigant funguje. Pozrite sa, ako vyzerá „fyzický“ internet.

5-1020

Vo vnútri serverovne medzi sebou servre komunikujú pomocou routerov a switchov. Optické vlákna, ktoré spájajú sídla Google, ponúkajú rýchlosť spojenia, ktorá je viac ako 200 000 krát rýchlejšia, než bežný rodinný internet. Optické vlákna sú vedené popri žltých nosníkoch hneď pod stropom.

6-1020

Dátové centrum v Council Bluffs (Iowa) poskytuje 10 684 metrov štvorcových miesta. Google sa snaží využiť každé voľné miesto, aby služby ako vyhľadávanie alebo YouTube pracovali čo najefektívnejšie.

7

Keď sa presuniete o čosi vyššie, uvedomíte si, aké veľké dokáže byť také dátové centrum Google. Obrovská oceľová konštrukcia pomáha udržať stabilitu, a taktiež pomáha rozvádzať elektrinu.

8-1020

V serverovni sa nachádzajú aj plastové závesy. Tie pomáhajú pri klimatizácii, a to tým, že oddeľujú teplý vzduch od studeného.

9-1020

Farebné potrubie je zodpovedné za transport vody z a do dátového centra v Oregone. Modré rúry privádzajú do dátového centra studenú vodu, zatiaľ čo červené rúry ju odvádzajú von, aby sa schladila.

10-1020

Potrubie nie je jedinou farebnou vecou v dátových centrách Google. Káble každej farby majú inú úlohu. Technikom to tak uľahčuje komunikáciu. „Podaj mi ten modrý“.

11-1020

„Ako súčasť našeho záväzku k ochrane dát našich používateľov, fyzicky zničíme všetky pokazené harddisky ešte predtým, ako opustia naše dátové centrá.“

12-1020

Izolované rúry, ako tieto, sú ohnuté do tvaru „U,“ aby sa vedeli rozpínať a zmršťovať pri zmene teploty kvapaliny, ktorá nimi prúdi.

13-1020

Tisíce metrov farebného potrubia v dátových centrách Google. Svoju farbu nedostali len kvôli tomu, aby to vyzeralo živšie, ale aj kvôli tomu, aby sa v nich technici a inžinieri vyznali. Svetlo ružová rúra prenáša vodu z chladičov (zelené jednotky naľavo) do chladiacej veže, ktorá sa nachádza mimo budovy.

14-1020

Úlohou tohto farebného potrubia je chladenie dátových centier. Na obrázku sa okrem toho nachádza aj bicykel známy pod názvom G-Bike. Zamestnanci ho využívajú pre rýchlejšiu prepravu cez obrovské dátové centrá.

15-1020

Voda v potrubí, ako je toto, je udržiavaná pod vysokým tlakom, v prípade, ak by nastal požiar. Táto voda je okrem toho prefiltrovaná, aby v prípade požiaru nekontaminovala celé dátové centrum.

16-1020

Modré LED svetlá v tejto chodbičke naznačujú, že všetko funguje tak, ako má. Google používa LED svetlá, pretože spotrebujú málo energie, majú dlhú životnosť a sú jasné.

17-1020

Pohľad na jedno z chladiacich zariadení, kde morská voda z fínskeho zálivu úplne vychladí celé dátové centrum.

18-1020

Serverovne ako táto vyžadujú obrovský priestor a dostatočný výkon na to, aby zvládli utiahnuť celú rodinu produktov, ktoré Google poskytuje. Vo fínskom meste Hamina Google zrekonštruoval starú papiereň. Týmto krokom využil dobrú infraštruktúru budovy ako aj jej výhodnú polohu v blízkosti fínskeho zálivu.

19-1020

Google pre zálohu využíva kazety. Každá kazeta má vlastný čiarový kód, vďaka ktorému ju vie v prípade poruchy automaticky nájsť a vymeniť robotická ruka.

21-1020

Ku každému racku na obrázku sú pripojené štyri switche a to káblami rôznej farby. Tieto farby sa v dátovom centre nemenia, aby technici vedeli, ktoré majú v prípade poruchy vymeniť.

20-1020

Zásobníky, ako je tento, dokážu poňať až 900 000 litrov vody. Táto izolovaná nádrž v sebe drží vodu, ktorá neskôr poputuje priamo do srdca dátového centra.

22-1020

Vzácny pohľad za serverové racky. Stovky ventilátorov odvádzajú teplý vzduch do chladiacej jednotky. Zelené svetlo je odrazom LED svetiel, ktoré indikujú, že je všetko v poriadku.