Apple dnes prehral súd s Taiwanskou komisiou pre férový obchod. Tá spoločnosť obvinila zo zasahovania do cien, ktoré stanovili operátori. Taiwanský súd preto Apple-u v decembri 2013 uložil pokutu vo výške 647 000 dolárov, ktorej sa firme nakoniec nepodarilo vyhnúť a bude ju musieť zaplatiť v plnej výške. Rozhodnutie je teda konečné.

Podľa taiwanského federálneho súdu Apple porušil zákon, keďže nútil operátorov, aby si nechávali ceny iPhonov schváliť. Podobné praktiky zo strany Apple sú celkom bežné. Nacenenie svojich produktov takto rieši napríklad v USA. V Taiwane je to však podľa všetkého zakázané. Nakúpené iPhony sú totiž majetkom operátorov, ktorí ich môžu predávať za akúkoľvek cenu.

Apple mal s nekalými praktikami začal už počas predaja iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5 a iPhone 5S. Nerozhodoval pritom iba o cenách nových, ale aj starších modelov.

Všetko skončilo až pri minuloročných iPhone 6 a 6 Plus, ktoré spoločnosť predstavila už počas vyšetrovania. Podľa štatistík Apple v poslednom štvrťroku 2014 ovládol 32% taiwanského trhu. Niektorí výrobcovia komponentov pre iPhony sú tiež z Taiwanu (TSMC, Foxconn, Hon Hai Precision Industry…).

Pokuta 647 000 dolárov Apple-u nebude robiť problémy, nastavila však nebezpečný precedens, ktorí môžu nasledovať ďalšie Krajiny. O pár rokov uvidíme, či sa jablkovej firme jej taktika vyplatila.